Zweden

Bij de oprichting van War Child in 1995 hadden wij nooit kunnen bedenken in dit Scandinavische land te werken. Echter, de werkelijkheid heeft ons hard ingehaald. Door de toestroom van vluchtelingen naar Zweden was niets doen simpelweg geen optie. Onze hulp was en is keihard nodig, ook dichtbij huis.

De huidige situatie

Want wie denkt aan Zweden denkt toch al snel aan het prachtige natuurschoon, rust en veiligheid. Dat klopt natuurlijk voor een deel, maar er is ook een andere realiteit. Zoals die voor kinderen en families die hun thuisland zijn ontvlucht en in Zweden een nieuw leven in veiligheid proberen op te bouwen. Zij krijgen sinds een aantal jaar te maken met een steeds vijandiger politiek klimaat. De Zweedse maatschappij kent een aangescherpt migratie- en terreurbeleid. Dat raakt ook het welzijn van vele kinderen.

Youth standing together

We koppelen jongeren aan mentoren om ze te helpen in hun zoektocht naar een baan

Naturkraft

We trekken de natuur in: dé ideale plek om met mentale steun het verleden een plek te geven

Het leven van gevluchte kinderen in Zweden

Voor de wet volwassen worden is iets waar jongeren in de hele wereld over het algemeen reikhalzend naar uitkijken. Maar dat geldt niet voor duizenden gevluchte kinderen in Zweden. Voor hen domineert angst. Zij vrezen namelijk de zogenaamde 'Nya Gymnasielagen'. Dat is een Zweedse wet die bepaalt dat gevluchte jongeren die achttien zijn geworden binnen zes maanden na hun afstuderen een vaste baan moeten vinden en een permanente verblijfsvergunning moeten aanvragen. Lukt hen dit niet, dan worden zij gedeporteerd. En dus is het alle hens aan dek voor deze kinderen die toch al onder een zware mentale ballast gebukt gaan.

Wat wij doen

En dus helpen wij deze kinderen op alle mogelijke manieren in deze uitdagende situatie. Dat doen we al sinds 2016 in Zweden. Onze programma's laten gevluchte jongeren in Zweden kennismaken met de Scandinavische cultuur en natuur, en met het contact leggen met de Zweedse arbeidsmarkt.

In de praktijk betekent dat:

  • We koppelen jongeren aan mentoren om ze te helpen in hun zoektocht naar een baan.
  • Het ondersteunen van jonge vrouwen en meisjes met hun IT-vaardigheden.
  • We trekken de natuur in: dé ideale plek om met psychosociale steun het verleden een plek te geven.
  • Trainen van alleenstaande gevluchte jongeren: vaardigheden uitbreiden, zelfvertrouwen vergroten.
  • Programma’s om de Zweedse cultuur, samenleving en lokale gebruiken beter te begrijpen.


Kinderen kunnen alleen herstellen van oorlog als hun rechten worden gerespecteerd - inclusief het recht op mentale gezondheid. Om dit fundamentele recht te kunnen waarborgen, werken wij samen met geestelijke gezondheidszorginstanties, maatschappelijke organisaties, beleidsmakers en overheden door heel Zweden. Zo bieden wij hen alsnog een veilig klimaat waarin jongeren weer vooruit kunnen kijken.