Zuid-Soedan

De Zuid-Soedanese bevolking is getekend door een geschiedenis vol geweld. Toen de vrede in 2018 werd getekend, was er optimisme. Maar de vrede op papier maakte in de praktijk helaas weer snel plaats voor geweld en conflict tussen bevolkingsgroepen. Twee derde van de bevolking heeft nu hulp nodig.

De huidige situatie

Na jaren van conflict met het noorden werd Zuid-Soedan in 2011 onafhankelijk en hoorde het niet langer bij Soedan. Kort daarop brak een bloedige burgeroorlog uit. Het geweld wordt met name door politieke, etnische en militaire verdeeldheid veroorzaakt. De jarenlange conflicten hebben de economie, infrastructuur en sociale structuur van het land verwoest. Voedsel en medicijnen zijn schaars.

De voortslepende humanitaire crisis heeft al miljoenen mensen op de vlucht doen slaan. Zowel in eigen land als naar de buurlanden Ethiopië, Soedan, Oeganda en Kenia. Overvolle vluchtelingenkampen barsten uit hun voegen. Ook daar heerst een chronisch gebrek aan basisbehoeften als water, voedsel en toiletten. Maar ook het veelvuldige natuurgeweld staat de ontwikkeling van Zuid-Soedan en zijn inwoners voortdurend in de weg. Het is al jaren een van de gevaarlijkste landen ter wereld.

TeamUp is helping Adit and many other South Sudanese children find their strength

Wij doen wat we kunnen om zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk te helpen op een veilige plek

South Sudanese Adit loves to play and move with her friends during TeamUp's sport and play activities from War Child

Onze focus is om kinderen te leren omgaan met de directe én langetermijngevolgen van de langdurige burgeroorlog in hun land

Het leven van kinderen in Zuid-Soedan

Dat merken ook de miljoenen kinderen in dit Afrikaanse land. De impact van het conflict is verwoestend. Kinderen leven al heel lang in angst en onzekerheid. Zij lopen een groot risico om door gewapende groepen te worden gerekruteerd, misbruikt, uitgebuit of verwaarloosd. Door het gebrek aan onderwijs en gezondheidszorg dreigt een hele generatie Zuid-Soedanese kinderen aan haar lot te worden overgelaten. Scholen zijn verwoest, beschadigd of bezet door soldaten.

Ruim vijf miljoen kinderen zijn op de vlucht. En ruim een miljoen kinderen kampt met psychosociale problemen als gevolg van het geweld en de crises in hun land. De meeste kinderen weten ’s ochtends niet of ze die dag wat te eten krijgen. Hulp is dringend nodig om deze kinderen weer gewoon kind te laten zijn.

Wat wij doen

Er is veel werk aan de winkel in Zuid-Soedan. Wij doen wat we kunnen om zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk te helpen op een veilige plek. Onze focus is om kinderen te leren omgaan met de directe én langetermijngevolgen van de langdurige burgeroorlog in hun land.

Dat doen we op verschillende manieren:

  • Noodhulppakketten: mentale gezondheidszorg is cruciaal. We combineren onze psychosociale activiteiten met TeamUp, oftewel sport, spel en beweging.
  • Toegang tot onderwijs door onder meer onze tabletonderwijsmethode Can’t Wait to Learn.
  • Veel aandacht voor de familie, zodat de omgeving van het kind ook onderdeel van de oplossing wordt.
  • We trainen leerkrachten en therapeuten om onze methodes te gebruiken.
  • Ex-kindsoldaten krijgen onze hulp om weer te kunnen re-integreren in de maatschappij.


War Child werkt niet alleen. Samen met ouders en verzorgers, leraren, gemeenschapsleiders, nationale en internationale partners en overheden herstellen we de sociale samenhang en -structuren en beschermen wij de kinderen. Zo maken we samen het verschil.