Het is niet ideaal, maar Nisa (11) slaat zich er wel doorheen
Foto: Marcel van der Steen
Maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan. En dat is logisch. Want natuurlijk was Nisa doodsbang toen haar huis in Syrië werd gebombardeerd. Wat volgde was een vlucht. Van het enge daar naar het veilige hier.
Zonder ouders
Haar vader werd tijdens de vlucht opgepakt en kwam later bruut om in het oorlogsgeweld. Haar moeder moest noodgedwongen thuisblijven. En dus kwam de bange en verdrietige Nisa alleen met haar zus en oma de grens over. Waar was ze nu dan weer terechtgekomen? Er brak een hele onzekere tijd aan.
Nisa is met haar oma gevlucht uit Syrië en woont in een vluchtelingenkamp in Libanon.
Foto: Marcel van der Steen
Beelden blijven zich herhalen
Dat was drie jaar geleden. Nisa was toen acht jaar oud. “De oorlog was vreselijk. Ik voelde mij zo ontzettend bang”, blikt ze terug op die tijd. De beelden blijven zich herhalen. Tot op de dag van vandaag. Natuurlijk krijgt ze veel liefde van haar oma, die goed voor haar zorgt. Maar het gemis van haar ouders voelt ze letterlijk elk moment van de dag.
Zelfvertrouwen
Die dagen komt ze gelukkig wel steeds beter door, want Nisa doet al een tijdje mee aan het Shield-programma van War Child. Hierin ondersteunen wij kinderen met het verwerken van hun vaak heftige ervaringen als gevolg van oorlog en geweld. Dat doen we met onderwijs en psychosociale steun. Precies wat Nisa nu nodig heeft. Ze speelt met haar vriendjes en durft zich weer open te stellen. Ze blaakt van het zelfvertrouwen. Arts, ja dat wil ze worden.
Op gepaste afstand toch dichtbij
Vanwege het coronavirus gaat het momenteel helaas allemaal wat anders. We hebben het Shield-programma voor Nisa en alle kinderen moeten stoppen. Toch blijft War Child op gepaste afstand dichtbij de kinderen. Want dat is hard nodig. Ook bij de jonge Nisa.
Ondanks dat we ons programma voor Nisa en de andere gevluchte kinderen moesten stopzetten blijven we hen opzoeken want dat is hard nodig.
Foto: Marcel van der Steen
We zoeken Nisa en de andere kinderen op. We praten met ze via de telefoon en WhatsApp. Zo weten wij hoe het met ze gaat en wat wij nog meer voor hen kunnen betekenen. We helpen ze om zich veilig te voelen. Tegelijkertijd zorgen we voor onderwijs op afstand, zodat de kinderen zo min mogelijk achterstand oplopen.
Perfecte oplossing
Maar hè, het lijkt Nisa allemaal even weinig te schelen. Zij volgt haar lievelingsvak rekenen gewoon via WhatsApp. Het is misschien niet ideaal, maar voor nu een perfecte oplossing. Wat het belangrijkste voor haar is? “Ik voel mij veilig hier! En zodra het kan ga ik weer terug naar huis hoor!”
*De naam Nisa is om veiligheidsredenen gefingeerd.