Lamegie (12) was één van de 5,9 miljoen kinderen in DR Congo die niet naar school kunnen
Lamegie haalt haar onderwijsachterstand in
Sinds Lamegie meedoet aan ons inhaalonderwijsproject ‘Catch-up’ is haar leven totaal veranderd. “Eerst bleef ik thuis en ging ik niet naar school, maar dat is nu anders. Ik hoef nu niet meer thuis te blijven. Ik leer heel veel, omdat de lessen van hoge kwaliteit zijn.” Lamegie is heel blij dat ze weer naar school kan – en niet alleen voor zichzelf: “Ik hou erg van leren omdat het mij verder kan brengen in het leven. Ik wil mijn familie en andere mensen om mij heen kunnen helpen.”
Ze vertelt hoe ze in aanraking kwam met ons onderwijsproject. “War Child kwam naar onze gemeenschap en schreef mij in voor school. We begonnen met inhaallessen in Swahili, Frans en wiskunde. Door deze lessen bereikten wij hetzelfde niveau als onze vrienden, waardoor we nu samen kunnen leren.”
Een positieve wending
Waar nodig zorgen wij ervoor dat kinderen de extra onderwijsspullen en bescherming krijgen die zij nodig hebben om te kunnen (blijven) leren. Lamegie is één van de ruim 7.500 kinderen in DR Congo die meedoet aan onze inhaallessen en hierdoor weer mee kan komen met leeftijdsgenoten in het reguliere onderwijs. We leidden 289 leraren en 232 oudercommissieleden op om de bescherming van kinderen en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.
Lamegie’s moeder vertelt: “Als ouder is het belangrijk voor mij dat ik mijn kinderen aanmoedig om naar school te gaan. Onderwijs is voor hen dé manier om aan een betere toekomst te werken. Toen Lamegie eindelijk weer terug de schoolbanken in kon, volgde ze eerst drie maanden lang inhaallessen van War Child. Haar en ons leven nam een positieve wending.”
Lamegie is één van de ruim 7.500 kinderen in DR Congo die meedoet aan onze inhaallessen
Foto: Neno la Uzima
Lamegie: "Ik hoef nu niet meer thuis te blijven. Ik leer heel veel, omdat de lessen van hoge kwaliteit zijn.”
Foto: Neno la Uzima
Toewerken naar een toekomst
Ook Lamegie’s leerkracht ziet het tij keren. “Door de inhaallessen die wij samen met War Child aanbieden, halen kinderen hun achterstand in. Onderwijs helpt hen om op het rechte pad te blijven en naar iets toe werken. Dankzij de school kunnen wij kinderen beschermen, zijn ze actief en hebben ze geen tijd voor misstappen. Na schooltijd gaan ze naar huis, naar hun ouders. Dat helpt enorm.”
“Er zijn ook kinderen die niet eens een pen en schrift hebben, omdat hun ouders hier geen geld voor hebben,” vervolgt Lamegie’s docent. “Gelukkig krijgen wij veel steun van War Child, de organisatie doet van alles voor ons en de kinderen. Voor de kinderen die van ‘s ochtends tot ’s avonds les hebben, verzorgt War Child een middagmaal.”
Lamegie's docent ziet het tij keren voor kinderen die meedoen aan ons inhaalonderwijsproject
Foto: Neno la Uzima
Grote uitdagingen blijven
De situatie in DR Congo blijft lastig. Gewapende conflicten, slechte infrastructuur, natuurrampen en rebellen in de regio maken het aanbieden van onderwijsactiviteiten een flinke uitdaging. Ook de slecht-functionerende of afwezige overheidsdiensten maken ons werk in deze regio niet gemakkelijker. Niet alleen in DR Congo – wereldwijd betalen kinderen een catastrofale prijs voor beperkt, ondermaats of een gebrek aan onderwijs.
Volgens Save the Children wordt slechts 0.5 % van de totale jaarlijkse uitgaven aan onderwijs (4,7 biljoen dollar) besteed in landen met lage inkomens. Deze achterstand wordt verergerd door de economische gevolgen van de coronapandemie. Uit onderzoek dat wij samen met World Vision deden, blijkt dat veel jongeren wellicht nooit meer naar school terugkeren.
Een generatie terug de schoolbanken in
Tientallen miljoenen kinderen in conflictgebieden hebben dringend behoefte aan onderwijs. Lamegie kan inmiddels gelukkig weer naar school, maar miljoenen leeftijdsgenoten krijgen deze kans niet. Dit heeft lange termijngevolgen voor hun mentale welzijn en eist een immense tol van een hele generatie. We moeten nú in actie komen en zo snel mogelijk deze kinderen het onderwijs bieden waar zij recht op hebben. Help jij mee?
De activiteiten van War Child Holland in DR Congo worden financieel ondersteund door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken (MOFA), European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO), The United Nations Refugee Agency (UNHCR), United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) / DRC Humanitarian Fund, UNICEF, The Turing Foundation, ASN Bank, Tommy Cares en Stichting 't Trekpaert.