Door corona kan Laila (12) uit Syrië wéér niet naar school
De Syrische Laila (12) bouwt ondanks alles aan een hoopvolle toekomst
Foto: War Child
“We zijn gedwongen om thuis te blijven. We kunnen geen boodschappen doen en gaan niet naar school”, vertelt Laila. En dat terwijl school meer is dan een plek om te leren. Het is een plek waar ze vriendjes maakt en blij is. Nu is Laila angstig en bovenal bezorgd om haar familie. Ze is er zich maar al te goed van bewust hoe snel het virus zich verspreidt. Ondertussen wordt haar leerachterstand alleen maar groter.
Hiba, War Child lerares in Libanon, is erg bezorgd. Niet alleen om Laila, maar om alle kinderen die wereldwijd gebukt gaan onder de crisis. “Uiteindelijk bereiken we het punt waarop kinderen hun leerachterstand niet meer kunnen inhalen." Naast de impact van het coronavirus voelen kinderen ook de paniek, woede en onzekerheid van de explosie in Beiroet. "Dit heeft grote gevolgen voor hun ontwikkeling en toekomst.”
Hiba houdt dagelijks contact met Laila en haar familie om de thuissituatie en de leerpresetaties in de gaten te houden.
Foto: War Child
Onderwijs op afstand
Om te voorkomen dat een hele generatie zonder toekomst opgroeit, komt War Child met innovatieve oplossingen. Zo bieden we in conflictgebieden onderwijs op afstand. Als zij niet naar school kunnen komen, komt de school naar hen.
Noodzakelijke afleiding
Laila volgt onderwijs via speciale Can't Wait to Learn-tablets waarop ze spelenderwijs leert reken, schrijven en lezen. Ze gaat als een speer door de verschillende lessen heen. Dit heeft alles te maken met ongekend veel doorzettingsvermogen. Laila wil, na al die jaren geen onderwijs te hebben gevolgd, dolgraag leren. “Ik kan niet stoppen met de spellen. Ik leer eindelijk lezen en schrijven.” Haar ouders zijn blij dat ze eindelijk weer iets heeft om naar uit te kijken. Het geeft haar hoop en biedt afleiding.
De educatieve spellen op de tablets worden per land aangepast aan de onderwijscurricula en leefwereld van kinderen.
Vragen? Dat kan via WhatsApp. Hiba is altijd bereikbaar om vragen van haar leerlingen te beantwoorden, vaak via een spraakbericht of een korte video. Ook biedt ze een luisterend oor. “Laatst stuurde Laila een WhatsApp-bericht Juf, ik mis jou heel erg, zo’n bericht gaat door merg en been.” In het dagelijkse contact met Laila en haar ouders houdt Hiba hun psychosociale welzijn in de gaten.
Rekenen op een toekomst
Ondanks alle uitdagingen waar Laila voor staat, is ze nog steeds vastbesloten om een betere toekomst voor zichzelf op te bouwen. Ze ontwikkelt zich gelukkig goed. Laila: "Ik weet nu hoe ik met geld moet omgaan, ik kan lezen wie er belt en weet hoe ik zelf een nummer moet bellen.” Ze wil later lerares worden. En met haar wilskracht en doorzettingsvermogen weten we zeker dat het Laila gaat lukken.
Laila kan niet stoppen met leren. Ze ontwikkelt zich goed en droomt ervan om lerares te worden.
Foto: War Child
*De naam Laila is om veiligheidsredenen gefingeerd.