Met onze hulp zet Adit (12) oorlog buiten spel

Het leven van de Zuid-Soedanese Adit verandert plotsklaps als ze haar dorp moet ontvluchten. “Door de oorlog moeten we alles achterlaten,” vertelt ze. In het vluchtelingenkamp kan ze moeilijk aarden en wordt ze gepest. “Ze noemen mij ‘one-leg’.” Totdat ze mee gaat doen met onze sport-, spel- en bewegingsactiviteiten. Lees hoe Adit haar innerlijke kracht weer terugvindt en oorlog buiten spel zet.
Adit fled from South Sudan and is now partaking in TeamUp activities from War Child

Adits leven veranderde van de één op andere dag toen ze haar dorp moest ontvluchten

Foto: Michael Jessurun

Epicentrum van geweld

Er is geen regio op aarde waar meer conflicten plaatsvinden dan ten zuiden van de Sahara. In het epicentrum van het geweld bevindt zich Zuid-Soedan, Adits thuisland. Miljoenen Zuid-Soedanezen hebben, net zoals Adit, hun huis moeten ontvluchten. Ruim 2.5 miljoen mensen – de meerderheid van hen kind – loopt door het geweld risico op psychosociale problemen.

Afscheid nummer zoveel

Gevluchte kinderen hebben vaak hele heftige dingen gezien en meegemaakt. Hierdoor zijn zij bang, onzeker, verdrietig of juist heel boos. Adit is hierop geen uitzondering. Zij verloor haar vader door een landmijnexplosie en haar broer werd gevangengenomen. Daar komt nog eens bij dat ze na een ongeluk leeft met een lichamelijke beperking. Vluchten voor de oorlog was voor Adit het zoveelste afscheid in haar twaalfjarige bestaan.

“De andere kinderen noemen mij ‘one leg’. Ik voel me erg alleen"
Adit (12) uit Zuid-Soedan

Veilig - maar alleen

Eenmaal in het vluchtelingenkamp in Oeganda is Adit veilig, maar daar is alles mee gezegd. Haar wereld staat op z’n kop en het lukt maar niet om te aarden. Ze wordt erg gepest op school. “De andere kinderen noemen mij ‘one leg’,” vertelt ze. “Ik vecht met ze en ik voel me erg alleen.” Als één van onze lokale medewerkers in Oeganda haar aanmoedigt mee te doen met onze activiteiten, besluit ze een kijkje te nemen. Sinds haar allereerste sessie is zij hier kind aan huis.

Innerlijke kracht aanspreken

Aluong Ayak, onze collega in Zuid-Soedan, vertelt: “Als je Adit ontmoet is het duidelijk dat ze een innerlijke kracht bezit, ondanks alles wat ze heeft meegemaakt. Kinderen zoals Adit zijn extreem veerkrachtig – maar zij moeten wel de kans krijgen om hun nare ervaringen te verwerken.”

En dát is precies het uitgangspunt van onze psychosociale interventie, TeamUp. Met gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten helpen wij kinderen zoals Adit met het loslaten van spanningen, omgaan met emoties en weer op zichzelf en anderen te vertrouwen.

“Kinderen zoals Adit zijn extreem veerkrachtig – maar zij moeten wel de kans krijgen om hun nare ervaringen te verwerken"
Aluong Ayak, facilitator in Zuid Soedan
Watch video

Bekijk de video van Adit

Zoveel meer dan sporten en spelen

Elke TeamUp-activiteiten heeft een specifiek - psychosociaal - doel voor ogen. Omdat TeamUp vooral gebruikmaakt van de kracht van beweging, gebaren en signalen kunnen álle kinderen meedoen. Ook als ze niet dezelfde taal spreken. Zo brengt TeamUp kinderen samen, overal ter wereld.

Meten is weten

Dagelijks zien wij het positieve effect van onze TeamUp-projecten. Kinderen zoals Adit, die teruggetrokken binnenkomen en met elke sessie enthousiaster worden. Vrienden maken. Langzaam maar zeker durven te praten over hun gevoelens. Maar: zien is één, weten is een tweede. Daarom hebben wij TeamUp uitgebreid geëvalueerd met de hulp van 8.000 kinderen in Zuid-Soedan. De resultaten waren zeer positief – en met enkele aanscherpingen kunnen wij niet wachten om onze TeamUp-activiteiten ten zuiden van de Sahara verder uit te breiden.

“Het is fijn om vrienden te hebben, omdat die je kunnen helpen als je problemen hebt. De andere kinderen respecteren me nu"
Adit (12) uit Zuid-Soedan
South Sudanese Adit loves to play and move with her friends during TeamUp's sport and play activities from War Child

Sinds haar allereerste TeamUp-sessie, is Adit kind aan huis

Foto: Michael Jessurun

Adit is regaining her confidence through TeamUp's sport and play activities from War Child

TeamUp brengt kinderen samen, overal ter wereld

Foto: Michael Jessurun

Vrienden en respect

Ook Adit kan niet wachten tot de volgende TeamUp-sessie: “Na school doe ik mee met TeamUp. We spelen samen en ik maak nieuwe vrienden.” Ze vult aan: “Het is fijn om vrienden te hebben, omdat die je kunnen helpen als je problemen hebt. De andere kinderen respecteren me nu.”

Steun jij onze sport- en spelactiviteiten?

De TeamUp-methodiek is bedacht door ons team van experts en wetenschappers en voeren wij wereldwijd uit met tal van partners, waaronder Save the Children, UNICEF Nederland, SOS Kinderdorpen en Help a Child.

* De naam van Adit is voor haar eigen veiligheid gefingeerd.