Blaudzun: "Iemand moet de storm van verdriet de andere kant op sturen"

“Mijn oma en haar zussen zaten altijd onder de luizen. Dat was hun redmiddel. Want de schone meisjes werden aangerand of zelfs verkracht. Die constante dreiging dat het mis kan gaan - ook in het kamp waar je vast zit, dat heeft diepe indruk op mij gemaakt,” aldus zanger Blaudzun. Zijn oma overleefde het Jappenkamp.
Watch video

Interview met zanger Blaudzun

Wonden helen door de pijn te erkennen

Over de oorlog werd weinig gesproken. Naarmate zijn oma ouder werd, werd zij opener en kregen verschillende kampen in Europa, zoals Auschwitz, steeds meer haar interesse. Blaudzun: “Een gesprek over oorlog is ook een gesprek over vrede en vrijheid. Door de pijn te erkennen, zorg je ervoor dat de wonden geheeld kunnen worden.”

Het is Blaudzuns oma gelukkig gelukt om haar verschrikkelijke ervaringen om te zetten in iets positiefs: ze heeft kracht geput uit haar trauma - en haar best gedaan om de mensen die haar dit hebben aangedaan niet als onderdrukkers te blijven zien. “Als haat je leidraad is, ben je feitelijk nog niet helemaal vrij. Niet iedereen kan dit,” merkt hij op. “Sommigen lukt het nooit, anderen hebben hulp nodig om dit voor elkaar te krijgen.”

Oorlog wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven

Één op de vijf kinderen die opgroeien in oorlog, houden daar later last van. Oorlog wordt vaak doorgegeven van generatie op generatie. Zo weet ook Blaudzun: “De kans is groot dat oorlogstrauma's doorsijpelen van de eerste naar de tweede of derde generatie. Of dat nou een levenshouding, pijn of verdriet is. Het gaat bij je horen als een jasje, en je gaat het vanzelfsprekend vinden.” Ergens in de stamboom van generaties moet deze vicieuze cirkel van geweld stoppen. "Er moet altijd in die generaties iemand zijn die die storm van verdriet de andere kant opstuurt. Bij mij is dat mijn oma.”

“Er moet altijd in die generaties iemand zijn die die storm van verdriet de andere kant opstuurt."
Blaudzun

Met muziek, sport en spel kinderen in oorlog helpen

“De programma’s van War Child helpen kinderen om hun eigen jasje te vinden, en de persoon te worden die zij zijn los van de oorlog. Want hoe sneller we dat voor elkaar krijgen, hoe eerder er in de lijn van generaties vrijheid is.” Met sport en spel, maar ook muziek en creativiteit, helpen we kinderen los te komen van de oorlog. We geven hen een veilige plek. En als zanger kan Blaudzun zich daar helemaal in vinden, want “muziek heeft een helend karakter. Of je het nu beluistert of zelf speelt: muziek kan troostend zijn. Muziek maakt iets los bij de mens.”

Oorlog is erfelijk

Dat oorlog erfelijk is, weten ook Arnon Grunberg, Frédérique Spigt, Eva Weyl, Geert Mak en Leila Prnjavorac als geen ander. Onder regie van documentairemaker Deborah van Dam, vertellen zij in persoonlijke interviews met journalist en filmmaker Natascha van Weezel over de blijvende blijvende impact van oorlog op hun leven om aandacht te vragen voor de bijna 200 miljoen kinderen die nú in oorlog opgroeien.

Kinderen zoals Seif. Met muziek, sport en spel helpen we hem zijn heftige oorlogservaringen te verwerken. “Mijn juf heeft mij geleerd dat het belangrijk is om te praten over mijn gevoelens. Ik vertel haar over hoe ik in mijn nachtmerries door een schaduw naar beneden word gesleurd. Erover praten helpt."

Help jij ons voorkomen dat oorlog van generatie op generatie wordt doorgegeven?