Tien sport- en speloefeningen van TeamUp voor thuis
War Child, Save the Children en UNICEF Nederland lanceren TeamUp Thuis voor families in Nederland
Foto: War Child
TeamUp Thuis voor het hele gezin
De coronapandemie duurt alweer een hele tijd. De terugkerende lockdowns zijn voor veel mensen - en vooral kinderen - lang niet altijd gemakkelijk. Als War Child weten we dat kinderen heel verschillend omgaan met moeilijke situaties. Sommige willen ze veel meer knuffelen, anderen reageren angstig, teruggetrokken of juist boos. Dat kinderen enorm veerkrachtig zijn weten wij als geen ander, na 25 jaar ervaring in conflictgebieden. Met extra aandacht, geruststelling, een luisterend oor en liefde kunnen kinderen heel veel aan.
Ook spelen en bewegen kan goed helpen om moeilijke tijden het hoofd te bieden. Samen met Save the Children en UNICEF Nederland ontwikkelden wij jaren geleden TeamUp voor gevluchte kinderen. TeamUp Thuis zijn simpele, veilige en bovenal leuke online oefeningen voor thuis, speciaal voor kinderen van 6 t/m 11 én hun ouders/verzorgers. Doe jij mee met TeamUp Thuis? Onze trainers doen het voor!
(Meer weten over de achtergrond van TeamUp Thuis? Lees hier verder. )
Hoe doe je TeamUp Thuis?
TeamUp Thuis is heel gemakkelijk. Hieronder worden de activiteiten kort uitgelegd.
Liever direct beginnen? Scroll dan door naar het eerste filmpje!
Wanneer?
Je kunt TeamUp Thuis elke dag doen, of op een paar vaste momenten in de week. Geef TeamUp een half uur tot een uurtje in je dagelijkse routine, of wanneer de spanning oploopt of je de muren op je af voelt komen. Dan zeg je gewoon: ‘Stop! TeamUp!’
Waar?
Overal waar je een beetje ruimte hebt. In de woonkamer, op een balkon of in de tuin. Schuif de spullen een beetje aan de kant, zodat niemand zich kan bezeren en je bent klaar voor de start. Voor kinderen of mensen die liever kijken, kun je aan de kant een chill-out stoel neerzetten.
Hoe?
TeamUp Thuis begint altijd op dezelfde manier. Roep iedereen die TeamUp Thuis wil spelen bij elkaar voor de check-in. Gebruikt hiervoor een afgesproken TeamUp Thuis-signaal of een liedje. Daarna doen we samen een warm-up, spelen een paar spellen en tot slot koelen we samen af voor de check-out.
Er is geen goede of slechte manier om de games te spelen. Het gaat erom dat je samen plezier hebt en ook gevoelens en lastige dingen met elkaar kunt delen. Stel je eigen TeamUp Thuis-halfuurtje samen uit de tien games hieronder.
LET OP: TeamUp Thuis is alléén voor kinderen, ouders en verzorgers die samenwonen. Houd je aan het advies om niet met (teveel) mensen samen te komen - ook niet voor TeamUp Thuis.
We gaan beginnen: alle TeamUp Thuis activiteiten op een rij
Hieronder zie je in tien korte video’s hoe je de games doet. Kijk ze gerust eerst samen door. Maar je kunt ze ook game voor game spelen. Veel plezier!
1 - CHECK-IN
Geef de TeamUp-yell om iedereen bij elkaar te roepen. Is iedereen er? Geef elkaar een elleboogboks! Laat zien hoe je je voelt: duim omhoog, omlaag of in het midden. Geef elkaar een complimentje.
2 - HANDEN WASSEN
Wat is in deze tijd extra belangrijk? Handenwassen-handenwassen-handenwassen!
3 - WARMING-UP
Zet een ontspannend muziekje op. Zoek een plek in de ruimte of ga in een kring staan. Schud je even goed los. Laat je hoofd rollen. Maak je vingers, je handen en je armen los. Rol met je schouders. Draai met je enkels, je benen en je knieën. Draai je heupen los. Laat het schudden langzaam weer tot rust komen. Als je weer helemaal stilstaat, concentreer je je op je lichaam. Wat voel je vandaag in je lichaam?
4 - STAARTENTIKKERTJE
Pak een handdoek en stop 'm in de zijkant van je broek. Zoek de ruimte op en ga op een armlengte afstand tegenover iemand staan. Zet je voeten stevig op de grond - en dan niet meer bewegen! Tel tot drie en probeer de handdoek van elkaar af te pakken. Wie de handdoek te pakken krijgt, krijgt één punt. Na twee punten kun je iets nieuws proberen, bijvoorbeeld door niet meer stil te staan, maar nog steeds met je voeten op de grond door de ruimte te 'glijden'.
⇩ Achtergrond: deze oefening leert je beter met conflicten om te gaan. Je wordt 'aangevallen' en valt anderen aan. Toch moet je rekening houden met elkaar. Je zoekt wel of geen fysiek contact en zoekt grenzen op. Hoe ga je hiermee om?
5 - SPIEGELEN
Zorg voor een rustige sfeer of een relaxt muziekje. Ga in tweetallen tegenover elkaar staan. Strek je handen uit - maar raak elkaar niet aan. Sta met je voeten stevig op de grond en houd je knieën ontspannen. Beweeg je handen. Volg de bewegingen van je partner zo nauwkeurig mogelijk, alsof je zijn/haar spiegelbeeld bent. Je mag niet praten. De één is de leider, de ander volgt de bewegingen. Na een paar minuten wissel je van rol.
⇩ Achtergrond: deze oefening draait om luisteren zonder te praten, jezelf afstemmen op de ander en leiderschap leren delen.
6 - GEKKE KIP
Zoek een plekje in de ruimte. Steek allemaal je rechterarm omhoog en schud 'm uit terwijl je tot acht telt. Doe daarna hetzelfde met je linkerarm, rechterbeen, linkerbeen en rug. Doe het nog een keer, maar nu in vier tellen. Steeds sneller. Doe het nog een keer, maar nu in twee tellen. Doe het nu in één tel.
⇩ Achtergrond: deze activiteit is een goede manier om snel energie te krijgen.
7 - ANNEMARIA KOEKOEK
Spreek een begin- en een eindpunt af in de kamer, de tuin of het balkon. Eén persoon is Annemaria. Die houdt de handen voor het gezicht. De anderen leggen hun hand op het beginpunt. Annemaria zegt: 'Annemariaaaaaaaa.... koekoek!'. Terwijl Annemaria’s stem klinkt, beweegt iedereen naar het eindpunt. Je mag pas beginnen met bewegen als Annemaria begint. Zodra Annemaria klaar is met 'koekoek' zeggen, probeert iedereen zo snel mogelijk te stoppen met bewegen. Annemaria haalt de handen van het gezicht. Als ze dan nog iemand ziet bewegen, moet diegene terug naar het beginpunt. Geen discussie, Annemaria is de baas! Het doel is stap voor stap bij het eindpunt komen en Annemaria aan te tikken. Wie dit lukt, wordt de nieuwe Annemaria.
⇩ Achtergrond: dit spel draait om gezag. Iedereen moet het gezag van Annemaria accepteren. Wat Annemaria zegt, is bepalend. Iedereen moet eerlijk spelen en discussie is niet toegestaan.
8 - COOLING-DOWN: Lang, klein en breed
Zet een heel rustig muziekje op. Iedereen staat op minimaal een armlengte afstand van elkaar. Ga op je tenen staan en strek je armen zo hoog mogelijk boven je hoofd. Je wordt zo lang als een huis. Nu kniel je, knuffel je jouw knieën en leg je jouw kin op je borst. Je wordt zo klein als een muis. Strek je armen en benen zo wijd mogelijk. Je wordt zo breed als een muur. Houd elke positie zes tot acht tellen vast.
⇩ Achtergrond: met de afkoeling bereid je de overgang naar een andere situatie voor. Je lichaam komt tot rust. Je hartritme gaat terug naar een normaal ritme. Ook helpt deze oefening met flexibiliteit en verbetert het de ademhaling.
9 - CHECK-OUT
Ga op je gemak zitten. Vertel aan iemand wat je het allerleukste vond om te doen. En wat is ook alweer heel belangrijk? Handenwassen-handenwassen-handenwassen!
10 - IETS DRINKEN
Als je klaar bent met de spellen, is het tijd om even uit te rusten. Ga lekker zitten, drink een kop thee, sap of water. Jij kunt er weer even tegenaan!
TeamUp overal ter wereld
TeamUp werkt wereldwijd met kinderen in Oeganda, Colombia, Sri Lanka en de bezette Palestijnse gebieden. Sinds 2016 doen kinderen in 25 asielzoekerscentra in Nederland mee aan TeamUp. En nu is er TeamUp Thuis voor alle kinderen die vanwege de coronacrisis veel thuiszitten.
Normaal gesproken werkt TeamUp in grotere groepen, de buitenlucht of in grote zalen. Daar zijn we in de coronacrisis een tijdje mee gestopt. Toch bleven we ook toen hard ons best doen om kinderen overal ter wereld, dus ook in Nederland, de mogelijkheid te geven om mee te doen aan TeamUp. Online, via mobiele telefoons of posters.
Maak je je druk over het coronavirus of over de situatie thuis ? Neem dan (gratis) contact op met de Kindertelefoon via 0800-0432 of chat met één van de vrijwilligers.
TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.
het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF)
Het AMIF Fonds biedt subsidie voor asiel en opvang, integratie en terugkeer.
Naar website