Syrië

Eind 2024 staat Syrië opeens weer volop in de schijnwerpers. Met de recente val van het regime van president Assad is Syrië toegankelijker geworden voor ons. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om het leven van kinderen in Syrië te verbeteren.

De huidige situatie

Wat de val van het regime van president Assad precies voor het Arabische land gaat betekenen, zal de toekomst uitwijzen. Wat we wel weten: sinds het losbarsten van de wrede oorlog tussen de regering en gewapende groepen in maart 2011 zijn miljoenen Syriërs op de vlucht geslagen. Alleen al zeven miljoen mensen zochten een veilige plek elders in hun eigen land, terwijl miljoenen anderen vluchtten naar buurlanden als Libanon, Turkije en Jordanië.

Families zijn alles kwijtgeraakt. Steden veranderden volledig in puin. Veel huizen bestaan alleen nog maar op foto’s. De humanitaire crisis heeft Syrië aan de rand van de afgrond gebracht. Een zware aardbeving in 2023 in het noordwesten van het land zorgde bovendien voor nog meer verwoesting.

Psychosociale eerste hulp na aardbeving Syrië

Op onze veilige plekken werken we aan het verlagen van stress, dat doen we met sport, spel en bewegingsactiviteiten

Farah from Syria doesn't let war and earthquakes get in her way of achieving her dream: becoming a doctor

Farah (12) krijgt dankzij War Child weer les. "Mijn lievelingslerares is Mariam en mijn lievelingsvak is Arabische taal."

Het leven van kinderen in Syrië

Opgroeien te midden van bombardementen, geweld en angst is catastrofaal voor kinderen. Dat weten Syrische kinderen helaas maar al te goed. Het voortslepende conflict heeft directe én langdurige gevolgen voor hun mentale welzijn. Door de oorlog kunnen miljoenen kinderen in Syrië bovendien niet naar school. Een derde van de scholen in het land is namelijk beschadigd, verwoest, gebruikt als schuilplaats of bewoond door gewapende groepen. Op die manier kunnen zij ook niet aan hun toekomst werken. Zeven miljoen kinderen hebben direct humanitaire hulp nodig.

En hun leeftijdsgenootjes die uit Syrië zijn gevlucht? Ook zij lopen enorme risico’s. Veel gezinnen leven in vluchtelingenkampen waar kinderen worden uitgehuwelijkt of moeten werken. Naar schatting gaat slechts de helft van hen naar school. Kortom, het wordt tijd dat Syrische kinderen weer gewoon kind kunnen zijn.

Wat wij doen

Sinds 2012 zijn wij actief in en rond Syrië. Centraal in ons werk staat bescherming, onderwijs en psychosociale ondersteuning. Dat doen we dagelijks met verschillende partners om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. Er is immers geen tijd te verliezen.

Wat we zoal doen:

  • Op onze veilige plekken werken we aan het verlagen van stress. Dat doen we met sport, spel en bewegingsactiviteiten.
  • Gelijke leerkansen voor kwetsbare kinderen, maar ook werken we aan de basisvaardigheden van leraren.
  • Sociale samenhang binnen gemeenschappen: opbouwen van weerbaarheid van kinderen en ouders/verzorgers.
  • Noodonderwijs ‘Education Cannot wait’ in onder meer mobiele klaslokalen.
  • Noodhulp: voedsel, water, onderdak, dekens en hygiënekits.
  • Het vergroten van het bewustzijn van seksueel en gendergerelateerd geweld.


Het werk in Syrië stelt ons geregeld op de proef. De omstandigheden zijn zwaar, de traumatische ervaringen zitten diep. Desondanks zien wij dat de juiste hulp op het juiste moment een enorme positieve invloed heeft op de ontwikkeling van een kind. En dat motiveert ons weer om door te gaan.