Oekraïne

Het is februari 2022 als de oorlog in Oekraïne uitbreekt. Sindsdien zijn er heftige gevechten aan de gang in het land, waarbij dagelijks burgerslachtoffers vallen. Miljoenen kinderen en families ontvluchtten noodgedwongen hun woonplaats.

De huidige situatie

Het leven van Oekraïners staat sinds 24 februari 2022 volledig op zijn kop. Meer dan drie miljoen mensen slaan op de vlucht in eigen land. Mannen moeten hun families opeens inruilen voor het leger, vrouwen verzorgen hun families in hun eentje. De heftige gevechten zorgen voor duizenden onschuldige burgerslachtoffers.

Door het hele land klinkt dagelijks het luchtalarm. Schuilkelders zitten vol met angstige Oekraïners. De infrastructuur van het land is hard geraakt: huizen, scholen, ziekenhuizen, water- en elektriciteitscentrales zijn doelwitten van Russische aanvallen. Al meer dan zes miljoen Oekraïners hebben inmiddels hun toevlucht gezocht in buurlanden als Polen, Roemenië en Moldavië. Maar ook meer dan honderdduizend Oekraïners lieten huis en haard achter om naar Nederland te komen. Vrede? Dat lijkt nu nog verder weg dan ooit.

Children playing TeamUp

Ons TeamUp-programma helpt gevluchte Oekraïense kinderen ontspannen

War Child's Can't Wait to Learn App for Ukrainian children

Onderwijs, altijd en overal - ook voor kinderen op de vlucht voor de oorlog in Oekraïne

Het leven van kinderen in Oekraïne

De oorlog heeft een enorme impact op het leven van meer dan 7 miljoen kinderen in Oekraïne. Pakweg één miljoen kinderen is – al dan niet met hun familie – op de vlucht geslagen in hun eigen land. Zij hebben het geweld van dichtbij meegemaakt. Hun vaders vechten aan het front. Meer dan 3400 scholen zijn beschadigd en bijna 400 zijn er vernietigd. Naar schoolgaan is geen realiteit, maar slechts een herinnering. Het duurt vaak een tijdje voordat de psychologische gevolgen van al hun ervaringen zich uiten. En dus hebben zij nu dringend mentale steun nodig om erger te voorkomen.

Wat wij doen

Bijna direct na het begin van de oorlog zijn wij samen met partnerorganisaties in actie gekomen. Zowel in Oekraïne zelf alsook in negen landen waar veel Oekraïners naar toe zijn gevlucht. In Moldavië, Polen, Roemenië, Zweden, Duitsland, Cyprus, Griekenland, Italië en Nederland trainen we dan ook lokale vrijwilligers en organisaties om met onze methodes aan het werk te gaan.

Op onze veilige plekken kunnen kinderen en hun families daar na een vaak angstige tijd weer op adem komen.

Wat we zoal doen in Oekraïne en de negen landen:

  • Noodonderwijs door middel van educatieve spellen, zodat kinderen kunnen blijven doorleren. Waar nodig, werken wij tot in de ondergrondse bunkers aan toe. Samen met het Oekraïense ministerie van Onderwijs en Wetenschap hebben wij een speciaal programma voor de kinderen ontwikkeld.
  • TeamUp: met gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten ondersteunen we kinderen sociaal en emotioneel.
  • We ondersteunen en trainen hulpverleners in Oekraïne, Moldavië en Roemenië in het beschermen van kinderen en het bieden van mentale eerste hulp.
  • En we steunen ook de Roma-gemeenschap, een van de grootste minderheidsgroepen van het land. De oorlog heeft hun situatie drastisch verslechterd.


Ook in Nederland hebben Oekraïense kinderen veel behoefte aan hulp. Bovendien doen steeds meer Nederlandse gemeentes een beroep op onze steun. Op diverse opvanglocaties door het hele land bieden wij hen – samen met vrijwilligers - onze kennis en expertise aan. Met onze gespecialiseerde programma’s kunnen we samen kinderen en jongeren zo snel mogelijk helpen. Daarbij betrekken we ook hun ouders en/of verzorgers.