Oeganda

Op dit moment heeft Oeganda met ruim 1,5 miljoen vluchtelingen de grootste vluchtelingenpopulatie van Afrika. Een groot gedeelte van de vluchtelingen is kind.

De huidige situatie

Van een wrede burgeroorlog tot opvangplek voor vluchtelingen uit het buitenland. Na tientallen jaren van oorlog en geweld is het gelukkig al tijden rustig in Oeganda. Dat kan helaas niet gezegd worden van buurlanden als DR Congo, Burundi en Zuid-Soedan. Hele families slaan daar op de vlucht om vervolgens in Oeganda aan te komen.

Ruim 1,5 miljoen vluchtelingen hebben huis en haard moeten achterlaten en hopen in Oeganda een veilige plek te hebben gevonden. De meeste van hen verblijven in vluchtelingenkampen in de grensgebieden waar het regelmatig nog erg onrustig is. De leefomstandigheden zijn slecht, er is niet voldoende eten en water.

Mado from DR Congo loves to participate in War Child's TeamUp and Can't Wait to Learn programmes in an Ugandan refugee camp

Onze sport-, spel- en bewegingsactiviteiten helpen kinderen hun angsten even loslaten en plezier terugvinden

Roger with his father during Can't Wait to Learn - War Child

Met ons tabletonderwijs bouwen we aan de toekomst van deze kinderen

Het leven van kinderen in Oeganda

De vlucht naar Oeganda is vaak lang, zwaar en in veel gevallen ook traumatisch. Onderweg krijgen kinderen geregeld te maken met fysiek geweld. Dat alles heeft natuurlijk ook een enorme mentale impact. Sommige kinderen komen te voet, helemaal alleen. Anderen worden op hun vlucht gedwongen om mee te vechten als kindsoldaat.

Wie denkt eenmaal veilig te zijn in de Oegandese vluchtelingenkampen, komt vaak bedrogen uit. In de kampen lopen kinderen veel risico als het gaat om uitbuiting, mishandeling en rekrutering door gewapende groepen.

Wat wij doen

We hebben een lange geschiedenis met en in Oeganda. Het was een van de eerste landen waar we ooit begonnen met werken. Toen onze missie erop zat, werd het opnieuw onrustig in de buurlanden. Daarom zijn we gebleven en staat ons werk sinds 2017 volledig in het teken van de gevluchte kinderen uit deze landen.

In alles wat we doen staan zowel deze kinderen als de gemeenschap waarin ze zijn terechtgekomen centraal. Want ook voor de Oegandezen heeft het veel invloed op hun dagelijkse leven.

De kern van ons werk:

  • TeamUp: met sport-, spel- en bewegingsactiviteiten zetten we in op het verbeteren van de sociaalemotionele vaardigheden. Het draait om veerkracht en weerbaarheid.
  • Naast mentale steun voor kinderen bieden we deze ook aan ouders, verzorgers en andere betrokkenen in de gemeenschap aan.
  • Can’t Wait to Learn: onderwijs op tablets om via spellen te leren lezen, schrijven en rekenen.
  • Beroepsopleidingen voor jongeren.


Dit alles doen we samen met vele lokale en internationale partners. De resultaten ter plekke zijn hoopvol. De mentale steun verhoogt het welzijn van de kinderen en ons tabletonderwijs zorgt voor betere leerresultaten. Samen bouwen we zo aan de toekomst van deze kinderen.