War Child-programma biedt Oekraïense pubers in Nederland hoop en herstel
5 november 2024
Early Adolescent Skills for Emotions
Ons EASE-project (Early Adolescent Skills for Emotions), richt zich op het verbeteren van emotioneel welzijn van jongeren tussen de 10 en 15 jaar oud. Het biedt een combinatie van (re)creatieve activiteiten, als ontspanningsoefeningen, creatieve groepsopdrachten, spelvormen, en oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie om de tieners te ondersteunen bij het omgaan met de emotionele klachten als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
Jongeren én ouders beter in hun vel
Na de succesvolle implementatie van het project zijn de reacties van zowel de jongeren zelf als hun ouders positief. Het programma heeft niet alleen impact gehad op de tieners, maar ook op hun families. De jongeren geven aan zich beter in hun vel te voelen en meer zelfvertrouwen te hebben. “Voor het eerst voel ik me gehoord en begrepen,” zegt een 11-jarige deelnemer. “De technieken die we hebben geleerd helpen me om stress te beheersen en beter om te gaan met mijn gevoelens.” Een andere deelnemer voegt toe: “Ik kan nu makkelijker praten met mijn vrienden en ouders over wat ik doormaak. Dat maakt alles een stuk minder zwaar.”
Ook ouders zijn blij met de ondersteuning. “Sinds onze zoon de EASE interventie heeft gevolgd, zie ik een merkbaar verschil in zijn gedrag,” zegt een moeder. “Hij is opener en durft nu te delen wat hij voelt. Dit heeft onze band enorm versterkt.” Een andere ouder vertelt: “Ik was erg bezorgd over de emotionele toestand van mijn dochter. De tools die ze heeft gekregen, hebben haar niet alleen geholpen, maar ook mij als ouder. Ik voel me nu beter uitgerust om haar bij te staan.”
Psychosociale ondersteuning van levensbelang
"Het is mooi om te zien dat het pilotproject een positieve impact heeft op hun mentale welzijn," zegt Endry van den Berg, coördinator van onze hulpprogramma’s in Nederland. "Oekraïense pubers ervaren vaak spanning en stress. Er wordt veel georganiseerd voor kleine kinderen, maar niet voor pubers. Daar moet je iets mee doen. De positieve feedback toont aan dat de behoefte aan psychosociale ondersteuning groot is en dat initiatieven zoals EASE van levensbelang zijn.”
Project ook op andere plekken in Nederland
Vanwege het succes van de pilot gaan wij op korte termijn het programma ook aanbieden in andere opvang- en asielzoekerscentra in Nederland. Endry van den Berg: "Op basis van de positieve resultaten in Amsterdam, gaan we onze expertise verder inzetten. We hebben afgelopen periode zes Oekraïense coaches en maatschappelijk werkers getraind en daar komen dit jaar nog eens zes bij in meerdere opvanglocaties in Amsterdam, zodat zij de EASE-interventie kunnen toepassen in hun eigen taal en cultuur. Dit gaat half september ook gebeuren in de hele provincie Groningen. Ook andere gemeentes hebben interesse getoond."
Het project in Amsterdam zal uiteindelijk ongeveer 200 jongeren in ondersteunen. In de provincie Groningen gaat het om zo’n 200 tot 250 Oekraïense jongeren verspreidt over de hele provincie.