War Child geeft noodhulp aan kinderen getroffen door het oorlogsgeweld in Libanon

1 oktober 2024

Collega's doen activiteiten met kinderen in Libanon
De situatie in Libanon is de afgelopen weken erg verslechterd. Meer dan 1000 mensen zijn omgekomen, duizenden zijn gewond geraakt en een miljoen zijn op de vlucht. Onder de slachtoffers zijn ook tientallen kinderen, onder wie vijf kinderen die deelnamen aan onze programma's.

War Child werkt al jaren aan een betere toekomst voor kwetsbare kinderen in Libanon, vooral voor jonge gezinnen en alleenstaande moeders. We hebben belangrijke programma’s opgezet die gericht zijn op onderwijs, psychosociale steun en de bescherming van kinderen. Onze centra, zoals die in Baalbek in het oosten van het land, waren veilige plekken waar kinderen zich konden ontwikkelen. Deze locaties zijn door de recente bombardementen compleet verwoest.

Mentale noodhulp

Door de huidige situatie hebben we onze werkzaamheden in Libanon moeten aanpassen naar noodhulp. We werken samen met andere organisaties om de enorme stroom gevluchte mensen te helpen. We zorgen voor warme maaltijden, psychosociale eerste hulp, en basisvoorzieningen zoals water en sanitair. Ook deelt het team hygiënepakketten uit. In deze pakketten zitten ook kleurplaten, waardoor kinderen een moment van rust en ontspanning hebben. Het creëren van een veilige omgeving voor kwetsbare mensen, vooral voor kinderen, staat voorop.

Flutra Gorana, onze regionale directeur voor het Midden-Oosten, zegt: “We kunnen niet toekijken terwijl kinderen lijden onder dit geweld. Iedere dag zonder hulp verliest een kind zijn toekomst. We blijven ons inzetten voor psychosociale steun, zodat ze weer kunnen leren en spelen, ondanks alles wat ze hebben meegemaakt.”

“We blijven ons inzetten voor psychosociale steun, zodat ze weer kunnen leren en spelen, ondanks alles wat ze hebben meegemaakt."
Flutra Gorana, onze regionale directeur voor het Midden-Oosten
Watch video

Update van Flutra vanuit Libanon

Kinderen hebben recht op een veilig leven

We roepen de internationale gemeenschap op om dit afschuwelijke oorlogsgeweld een halt toe te roepen. Kinderen hebben recht op een veilig leven, en wij blijven ons onvermoeibaar inzetten voor hun bescherming.

De toekomst van deze kinderen hangt af van het creëren van veilige plekken waar ze kunnen herstellen en hun traumatische ervaringen kunnen verwerken.