Ondanks staakt-het-vuren, blijft de oorlog in hoofd van de kinderen spoken
27 november 2024
De opluchting die een staakt-het-vuren voor de kinderen in Libanon brengt, kunnen we niet genoeg benadrukken. Heel veel kinderen en hun families hebben sinds begin oktober 2023 te lijden onder escalerende conflicten in het Midden-Oosten. Meer dan 3.500 mensen zijn gedood, onder wie ten minste 230 kinderen.
Het akkoord wat is bereikt voor dit staakt-het-vuren is zeer belangrijk. War Child en veel andere hulporganisaties kunnen mensen blijven helpen met het bieden van medische zorg, voedsel, onderdak en mentale hulp. We kunnen werken aan hun herstel in veiligere omstandigheden.
Een cruciale eerste stap
Hoewel dit staakt-het-vuren een cruciale eerste stap is, is er nog veel werk aan de winkel. Meer dan 1,2 miljoen mensen zijn getroffen door deze oorlog; kinderen hebben dagelijks te maken gehad met hevig geweld, wat ernstige traumatische ervaringen en angst heeft veroorzaakt.
“Op het moment dat de gevechten stoppen, moeten mensen kunnen beginnen aan hun herstel. Dat betekent veilig terug kunnen keren naar hun huizen - wat er nog van over is - en hun trauma's aanpakken. War Child biedt nu al mentale eerste hulp aan kinderen in Libanon, maar er is nog een lange weg te gaan om dit op structurele basis te bieden wat nodig is om ernstige klachten te voorkomen. Wereldleiders moeten bereid zijn om een holistisch herstel te ondersteunen,” zegt Nisrine Yassine, War Child landendirecteur in Libanon.
Slechts een begin
Het is nu van het grootste belang dat families die ontheemd zijn, veilig en waardig kunnen terugkeren en dat mentale gezondheidszorg direct beschikbaar is. Het is de taak van de internationale gemeenschap om erop toe te zien dat de verschillende partijen de gevechten ook daadwerkelijk staken.
Er is nu een beetje hoop voor de kinderen in Libanon, maar de oorlog in Gaza gaat onverminderd door. Er is dringend behoefte aan een duurzaam staakt-het-vuren in de hele regio, niet alleen aan een beperkte stopzetting van het geweld in Libanon.
“Hoewel dit staakt-het-vuren een cruciale stap is, is het slechts het begin. We weten namelijk maar al te goed dat het geweld voor kinderen in Gaza doorgaat. Dat mogen we niet normaal vinden. De internationale gemeenschap moet ervoor zorgen dat deze belangrijke stap leidt tot blijvende vrede, zodat kinderen weer gewoon kind kunnen zijn”, zegt Ernst Suur, directeur van War Child Nederland.
Mentale (nood)hulp
War Child blijft zich inzetten voor alle kinderen in de regio en we zullen onze hulp aanpassen aan de omstandigheden zodra het conflict zich ontwikkelt. Samen met onze lokale partners blijven we mentale hulp bieden. En we gaan door tot we zoveel mogelijk kinderen hebben bereikt. Want oorlog mag de toekomst van een kind niet bepalen. Nooit!