ReachNow: Hoe een simpel A4'tje een wereld van verschil maakt

26 augustus 2024

240423_WCA_UG_Nakivale_TeamUp_DR-2 (1) (1)
Een simpel A4'tje kan het verschil maken voor kinderen die te maken hebben met de verwoestende gevolgen van oorlog en conflict. Dit blijkt uit het recente onderzoek van War Child en de Transcultural Psychosocial Organization (TPO Uganda).

De cijfers spreken boekdelen

Veruit de meeste kinderen in conflictgebieden hebben geen toegang tot mentale gezondheidszorg. Zelfs áls er al psychosociale hulpdiensten aanwezig zijn, zijn de drempels hoog en worden velen over het hoofd gezien. Onze innovatieve, betaalbare ReachNow-methode helpt bij het signaleren van de kinderen die onze mentale steun het hardst nodig hebben.

Samen met onze lokale partner, Transcultural Psychosocial Organization (TPO Uganda), deden wij onderzoek naar de effectiviteit van ReachNow. En de cijfers spreken boekdelen. In de gemeenschappen waar ReachNow werd gebruikt, was er een 17-voudige (!) toename van kinderen die hun weg naar mentale gezondheidszorg vonden in slechts negen maanden.

We kunnen daadwerkelijk een verschil maken

“Bijna een kwart van de mensen die door conflicten worden getroffen, leeft met een mentale stoornis. Voor kinderen, die vaak niet gehoord worden, is dit extra schrijnend. Hun noodkreten gaan verloren in de chaos. Daarom hebben we ReachNow ontwikkeld,” zegt Myrthe van den Broek, hoofdonderzoeker bij War Child. “Dit onderzoek toont aan dat we daadwerkelijk het verschil kunnen maken.”

“Bijna een kwart van de mensen die door conflicten worden getroffen, leeft met een mentale stoornis. Voor kinderen, die vaak niet gehoord worden, is dit extra schrijnend. Daarom hebben we ReachNow ontwikkeld."
Myrthe van den Broek, hoofdonderzoeker bij War Child
ReachNow Uganda visuals

ReachNow is een serie geïllustreerde verhalen over kinderen met psychosociale problemen. Het A4'tje helpt ons met het signaleren en ondersteunen van kinderen die anders over het hoofd zouden zijn gezien.

Foto: War Child

Kinderen krijgen de zorg die ze verdienen

ReachNow gaat verder dan enkel het signaleren van problemen. Het is een krachtig hulpmiddel dat leden uit de gemeenschap, zoals leraren en gezondheidswerkers, in staat stelt om kinderen te zien zoals ze echt zijn. Vooral de kinderen die worstelen, die bang zijn, die hulp nodig hebben. Het is een enkel vel papier, maar met de kracht om levens te veranderen.

Door middel van deze tool kunnen kinderen die tekenen van psychische nood vertonen snel en effectief worden gesignaleerd en ondersteund. Wanneer deze kinderen eenmaal zijn opgemerkt, worden ze begeleid naar de hulp die ze zo hard nodig hebben.

“De resultaten zijn duidelijk,” zegt Myrthe. “In de gemeenschappen waar deze tool werd uitgerold, zagen we niet alleen een toename in het gebruik van diensten voor mentale gezondheidszorg door kinderen en adolescenten, maar ook dat de meeste kinderen die werden gesignaleerd, daadwerkelijk hulp nodig hadden. Dit betekent dat we met meer vertrouwen kunnen zeggen dat deze kinderen de zorg krijgen die ze verdienen.”

Zo zorgen we ervoor dat ons werk, werkt

Van januari tot november 2022 werden 177 leden uit verschillende gemeenschappen in Oeganda getraind in het gebruik van deze tool. Ze leerden niet alleen hoe ze kinderen konden helpen, maar ook hoe ze rekening moesten houden met culturele gevoeligheden rond mentale gezondheid. Deze training vond plaats in 28 zones, verspreid over vijf vluchtelingenkampen in Oeganda.

Het onderzoek, getiteld “A community case detection tool to promote help-seeking for mental health care among children and adolescents in Ugandan refugee settlements: a stepped wedge cluster randomised trial”, geeft aan dat een simpel vel papier kan helpen om de mentale gezondheidskloof te overbruggen en kinderen de zorg te geven die ze nodig hebben. Want in een wereld vol conflict is het soms dat ene gebaar, dat ene stukje papier, dat het verschil kan maken.

“De resultaten zijn duidelijk. Dit onderzoek toont aan dat we daadwerkelijk het verschil kunnen maken."
Myrthe van den Broek, hoofdonderzoeker bij War Child