Kinderen steunen tegen corona met muziek
29 maart 2020
Conflictgebieden extra getroffen
Het coronavirus treft bijna alle landen ter wereld. Maar op plaatsen waar geweld aan de orde van de dag is, zijn de gevolgen nog groter. Veel ziekenhuizen zijn verwoest en artsen gedood of gevlucht. De gezondheidszorg is meestal erg slecht. Veel zieken kan men niet aan.
In vluchtelingenkampen wonen vaak tienduizenden mensen dicht op elkaar. Thuis blijven en afstand houden is hier heel erg moeilijk. De watervoorraad is beperkt en zeep een luxe. Voor vluchtelingen die niet zijn geregistreerd en her en der in tenten wonen, is de situatie nog moeilijker.
De coronacrisis is niet alleen gevaar voor de gezondheid van kinderen en gezinnen die leven met oorlog en geweld – ook de losse inkomsten die ze nog hadden, vallen vaak weg als gevolg van het verbod hun huis of kamp te verlaten.
Angst en machteloosheid
Door de angst voor besmetting, minder inkomsten en het gevoel van machteloosheid komt het welzijn van kinderen in oorlog nog meer onder druk te staan.
"Dit is een uitzonderlijke crisis", zegt Unni Krishnan, directeur noodhulp van War Child. “Voor de wereld als geheel, en vooral voor de kinderen en gezinnen waarmee wij werken. De coronacrisis zet niet alleen de gezondheid onder druk van kinderen en gezinnen die leven in oorlog, ook hun mentale gezondheid wordt bedreigd."
Snelle bescherming
War Child zet alles op alles kinderen en gezinnen te beschermen tegen de gevolgen van de coronacrisis. Op dit moment is voorlichting over manieren om de kans op besmetting te verkleinen, de snelste en meest effectieve bescherming. Dat klinkt eenvoudig, maar kan veel levens redden.
Tegelijk met voorlichting delen wij met plaatselijke partnerorganisaties extra zeep aan gezinnen uit. We zorgen ook voor kleine speeltjes en kleurplaten voor kinderen, die thuis meestal nauwelijks speelgoed hebben. Dat maakt het voor hun ouders een beetje makkelijker om ze bezig te houden.
Muziek met een boodschap
We maken zo snel mogelijk nieuw voorlichtingsmateriaal dat kinderen goed kunnen begrijpen. In Afrika hebben weinig mensen tv of internet. Daar gaan we van tent tot tent of huis tot huis om vanaf de ingang - op gepaste afstand - voorlichting te geven.
De bekende Zuid-Soedanese Afrobeat-artiest Check-B Magic maakte op verzoek van War Child een speciale rap over beschermende maatregelen tegen corona. Die is te horen op allerlei radiostations en via omroepinstallaties die op auto’s door vluchtelingenkampen rijden.
In het Midden-Oosten doen we ons best kinderen en hun ouders of verzorgers via de telefoon, Whatsapp en internet voor te lichten over preventie, bijvoorbeeld met korte animatievideo’s.
Ongekende noodsituatie
Ondertussen zijn druk we bezig met aanpassing van onze programma’s zodat we kinderen en gezinnen ook de komende maanden bescherming, psychosociale hulp en onderwijs kunnen blijven bieden.
“War Child zet alles op alles om kinderen te blijven helpen,” zegt Unni Krishnan. “Waar dat nodig is passen wij onze activiteiten zo snel als mogelijk is aan en werken we samen met anderen om deze ongekende noodsituatie het hoofd te bieden. Dit zijn wij aan de kinderen verplicht.”