Juist nu: meer hulp voor kinderen in Syrië
9 januari 2025
Een humanitaire crisis bracht Syrië aan de rand van de afgrond. Eind 2024 stond het land opeens weer volop in de schijnwerpers toen het regime van president Assad ten val kwam. Wat het precies voor Syrië gaat betekenen, zal de toekomst uitwijzen.
Traumatische ervaringen zitten diep
Wat we wél weten is dat heel veel kinderen op een manier geraakt zijn door de burgeroorlog die er sinds 2011 woedde. De traumatische ervaringen zitten diep. “De jongste generatie in Syrië heeft nooit anders geweten dan dat er oorlog was. Velen moesten samen met hun ouders vluchten, werden zelf slachtoffer van geweld of gedwongen om als kindsoldaat mee te vechten’’, vertelde onze collega Pieter Roozenboom onlangs in een groot interview met het Algemeen Dagblad. Hij is landendirecteur Syrië en Jordanië en was ook uitgebreid te gast bij het NPORadio1-actualiteitenprogramma Met het oog op morgen.
Het moment om in actie te komen
Het is goed dat er weer veel aandacht is voor de kinderen in Syrië. Wij werken er sinds 2012, maar konden dat slechts op beperkte plekken doen. Dit is dan ook het moment om in actie te komen. “We hebben besloten onze hulp op te schalen. We zijn nu actief op ruim dertig locaties, voornamelijk vluchtelingenkampen in Syrië, maar willen snel uitbreiden”, aldus onze landendirecteur. Dat doen we uiteraard weer met vele lokale partners. Zij kennen goed de weg, zodat we snel aan de slag kunnen.
Centraal in ons werk staat bescherming, onderwijs en psychosociale ondersteuning. En dat alles op een veilige plek. Daarbij betrekken we zowel de kinderen als hun omgeving, zodat ook zij leren omgaan met de dagelijkse stress. Maar ook hoe zij hun kinderen de juiste mentale steun kunnen geven. Want dat blijft vandaag de dag in Syrië nog steeds hard nodig.
Kijk en luister naar het interview van Pieter Roozenboom op NPORadio1.
Of lees zijn hele interview in het Algemeen Dagblad.