Jongeren in DR Congo grijpen werk aan als alternatief voor geweld
16 december 2021
Verleden verwerken en hoop terugvinden
Een hele generatie jongeren in DR Congo groeit op in het decennialange gewapende conflict. Deze jongeren kennen weinig anders dan terreur en geweld - en de impact hiervan op hun geestelijke gezondheid, opleiding en welzijn is desastreus. De meesten hebben één overkoepelende wens: een veilige omgeving waar zij hun verleden kunnen verwerken, met het heden leren omgaan en waar zij nieuwe hoop en kansen voor de toekomst kunnen vinden. Dit is waar ons vijfjarig project - Addressing Root Causes (ARC) in samenwerking met de Nederlandse organisaties ZOA en VNGI - zich op richt.
Grote risico's voor kinderen
Uit een nieuwe analyse van Save the Children en het Peace Research Institute Oslo (PRIO) blijkt dat één op de acht kinderen - 337 miljoen kinderen wereldwijd - het risico loopt te worden gerekruteerd door gewapende groepen - drie keer zoveel als in 1990. In DR Congo - dat volgens hetzelfde rapport één van de gevaarlijkste landen ter wereld is voor kinderen - stelt het langdurige conflict jongens en meisjes bloot aan dagelijkse geweldplegingen. Mede hierdoor voelen velen van hen zich genoodzaakt tot dwangarbeid - zoals banen in mijnen en steengroeven - en illegale seksarbeid.
Tragedie omzetten in triompf
Door jongeren te helpen bij het vinden van werk of een regelmatig inkomen - en de sociale status die daarmee gepaard gaat - verkleinen wij de kans dat zij in de criminele wereld terechtkomen. Daarbij krijgen jongeren hiermee de mogelijkheid om een actieve rol te spelen in hun samenleving - en ondanks hun bestaan in een conflictgebied, een stabieler en betekenisvol leven na te streven.
Als onderdeel van ons ARC-project steunen wij duizenden jongeren in dertien dorpen in Oost-Congo bij het opzetten én uitbouwen van hun eigen bedrijfje. Dit doen wij onder andere door hen na afronding van hun opleiding een startkapitaal te bieden in de vorm van materialen zoals basisgereedschap om een timmerbedrijf op te starten. Ook kunnen zij microkrediet van dorpsbanken ontvangen, gebaseerd op hun ondernemingsplan. Een belangrijk onderdeel van ons ARC-project is het bieden van oprechte, verzorgende steun en begeleiding - zodat jongeren hun persoonlijke tragedies om kunnen zetten in triomfen.
Bijdragen aan vredesopbouw
Door middel van ondernemerschaps- en beroepsopleidingen helpt ons ARC-project jongeren zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt, zelfstandig ondernemer te worden en zakelijke kansen te ontdekken. Ook steunen we lokale gemeenschaps- en jongerenorganisaties om een constructieve dialoog aan te gaan met lokale overheidsinstellingen - en zo bij te dragen aan de vredesopbouw in de regio. Door middel van trainingen leren jongeren pleiten voor effectieve manieren om hun situatie te verbeteren. Denk hierbij aan het oplossen van conflicten, het verbeteren van de veiligheid en de infrastructuur en het verlagen van de lokale belastingen.
War Child biedt kinderen in DR Congo kwaliteitsonderwijs - en aan jongeren een beroepsopleiding
Foto: Neno la Uzima
Door middel van beroepsopleidingen bereiden wij lokale jongeren voor op de arbeidsmarkt
Foto: Neno la Uzima
Toekomst en identiteit vormgeven
Kanumba*, nu 26, was ooit de ultieme kandidaat voor rebellen in DR Congo. Hij groeide op als wees in Zuid-Kivu, met het gewicht van de oorlog en zijn traumatische ervaringen op zijn schouders. Door de vijandigheid die ontstond door geweldsuitbarstingen tussen gemeenschappen, gevechten om natuurlijke hulpbronnen en de aanwezigheid van gewapende groepen, kon ex-kindsoldaat Kanumba niet rekenen op de steun van zijn gemeenschap.
Dankzij ons project kreeg Kanumba alsnog de kans op een betere toekomst. Inmiddels is hij getrouwd en runt hij als meester-timmerman samen met andere Congolese jongeren een timmerbedrijf. Met veel plezier zet hij al zijn kennis en vaardigheden in om zijn toekomst - en zijn identiteit - vorm te geven. "Voorheen werd ik door mijn gemeenschap als dief behandeld. Nu word ik erkend als een verantwoordelijk persoon." Kanumba vervolgt: "Na een jaar werken verdien ik nu genoeg om mijn gezin te onderhouden. Ik hoop dat ik op een dag anderen kan opleiden, zodat ik steeds meer kan bereiken en hogerop kan komen in het leven."
*Naam is veranderd om zijn identiteit te beschermen