Ons jaarverslag 2021: hoop doet leven met onderwijs
23 juni 2022
Onderwijs in crisis
Door de gevolgen van de coronapandemie hadden bijna 260 miljoen kinderen in 2021 geen toegang tot onderwijs. Bovendien lopen sinds vorig jaar bijna 10 miljoen kinderen door forse bezuinigingen en toenemende armoede het risico nooit meer naar school terug te kunnen. Voeg hier oorlog en geweld aan toe en hun dromen van een betere toekomst lijken steeds verder weg te glippen.
Alle kinderen hebben recht op mentale gezondheid en psychosociaal welzijn - ook kinderen die opgroeien met oorlog en geweld. Dag in dag uit zetten wij ons in voor het versterken van de veerkracht van deze kinderen. In ons jaarverslag lees je hoe wij onder andere onderwijs inzetten om het welzijn van kinderen in oorlog te verbeteren.
Door de gevolgen van de coronapandemie hadden bijna 260 miljoen kinderen vorig jaar geen toegang tot onderwijs
Foto: War Child
Overbelast en met te weinig middelen: wereldwijd ervaren leraren hoge druk
Foto: War Child
Meer kinderen in oorlog bereiken
In 2021 hebben wij 648.477 kinderen en volwassenen kunnen ondersteunen – meer dan twee keer zoveel als in 2020. Met onderwijs, psychosociale steun en bescherming zorgen we ervoor dat kinderen sterker zijn dan oorlog. Wij zijn aanwezig in veertien landen en steunen kinderen wereldwijd door het delen en implementeren van onze kennis en methoden.
Goed onderwijs - waar en hoe dan ook
Onze bekroonde innovatieve onderwijsprogramma Can't Wait to Learn had een glansrol in 2021. Tijdens de coronacrisis vonden we nieuwe manieren om 24.591 kinderen te leren rekenen. Hierdoor konden kinderen in Libanese- en Oegandese vluchtelingenkampen 'thuis' hun lesprogramma voortzetten.
In DR Congo hebben we een speciaal inhaalprogramma ontworpen voor kinderen die door de oorlog hun lessen hebben moeten missen. In Colombia hebben we een nieuw soort onderwijs omarmd, waarbij kinderen actief bijdragen aan vredesopbouw in hun gemeenschappen.
Ons innovatieve onderwijs-inhaalprogramma in DR Congo brengt onderwijs naar waar kinderen zijn
Foto: War Child
Snel reageren op noodsituaties
Naast deze initiatieven werd het jaar gekenmerkt door verschillende noodsituaties. Naar aanleiding van het bombardement in Gaza in mei 2021 lanceerden wij een noodhulpactie voor getroffen gezinnen in samenwerking met de Dutch Relief Alliance en andere partners.
Ondertussen bevestigde onze gezamenlijke studie met World Vision onze angsten over de impact van de coronapandemie op het mentale welzijn van kinderen en jongeren. Onze bevindingen presenteerden wij op vier internationale conferenties, om ogen te openen voor deze onzichtbare crisis.
Docenten in hun kracht zetten
Terwijl corona Afrika in zijn greep hield, waren in Oeganda de scholen langer dan waar dan ook gesloten. Naast een overvloed aan projecten voor onderwijs op afstand voor kinderen, pakten we ook de groeiende stress en burn-outs van leerkrachten aan met onze interventie voor docenten in conflictgebieden.
Dit is slechts een greep uit onze resultaten en ontwikkelingen in 2021. Ontdek in ons verslag hoe wij inspeelden op andere wereldwijde ontwikkelingen en crises.
Door nauwere samenwerking kunnen wij onze activiteiten voor kinderen de komende jaren snel opschalen
Foto: War Child
In de onmiddellijke nasleep van het geweld in Gaza in mei hebben wij ons actieplan voor snelle hulp ingezet
Foto: War Child
Samenwerken in 2022
Anno 2022 neemt het aantal kinderen dat opgroeit met oorlog en geweld nog steeds toe. 50 Miljoen kinderen - meer dan ooit tevoren - is op de vlucht voor conflicten en klimaat-gerelateerde rampen. En dan is er natuurlijk de coronapandemie die nog steeds veel roet in het eten gooit.
Als antwoord op al deze uitdagingen schalen wij in 2022 snel onze activiteiten op - in hechte samenwerking met een wereldwijd netwerk van partners. Zo voegen na een intensieve voorbereiding daad bij woord, met de lancering van ons internationale alliantie van War Child-kantoren.