'Geef altijd psychosociale steun aan kinderen in oorlog'

7 oktober 2019

Amsterdam

Tekening getekend voor het leven_War Child Brian Elstak
Psychosociale steun aan kinderen moet snel een vast onderdeel worden van noodhulp in oorlogsgebieden. Daarvoor pleit War Child bij de ministers die 7 en 8 oktober in Amsterdam een internationale top houden over het belang van psychosociale steun in crisissituaties.

Psychosociale steun maakt vaak geen deel uit van traditionele humanitaire hulpprogramma’s. Hierdoor worden kinderen gedwongen te leven met de gevolgen van oorlog – angst, depressie en hopeloosheid. Wanneer ze volwassen zijn, zien ze geweld vaak als middel om iets te bereiken in hun leven.

De cijfers

  • 420 miljoen kinderen groeien op in conflictgebieden
  • 84 miljoen kinderen hebben acuut behoefte aan pyschosociale steun

Onzichtbare pijn

War Child-experts zijn het erover eens dat er dringend behoefte is aan psychosociale ondersteuning en dat oorlogsleed leidt tot onzichtbare pijn bij kinderen.

Michaela DePrince, War Child-ambassadeur en solist bij het Nationale Opera & Ballet:Ik ben ook een war child en ik ben sterk van mening dat alle regeringen hun uitgaven voor geestelijke gezondheidszorg moeten verhogen tot ten minste 5 procent. Met mijn persoonlijk verhaal hoop ik de ministers tijdens de internationale top aan te moedigen om kinderen te helpen.”

Michaela DePrince ambassador of War Child

Onze ambassadeur Michaela DePrince op bezoek in een van onze programmalanden.

Foto: War Child

Mark Jordans, bijzonder hoogleraar Child and Adolescent Mental Health, onderzoeker War Child: Oorlog en conflicten hebben een enorme impact op het leven van miljoenen kinderen, zowel fysiek als mentaal. In noodhulpsituaties hebben 95% tot 99% kinderen geen toegang tot geestelijke gezondheidszorg. Psychosociale steun moet prioriteit worden!"

“De ministers kunnen een belangrijke stap vooruit zetten. Nederland geeft politieke steun aan de integratie van psychosociale steun in noodhulp. Op het eerste gezicht goed nieuws. Maar zonder geld gaat dit ten koste van andere noodhulp, die net zo hard nodig is.” Tjipke Bergsma, directeur War Child.

Onze oproep

War Child roept landen op om samen 200 miljoen dollar per jaar te reserveren om kinderen in conflictgebieden geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld via wereldwijde Education Cannot Wait-fonds. Volgens een berekening van het wetenschappelijke medische tijdschrift The Lancet voorziet dit in de grootste behoefte aan zulke steun.

Petitie #getekendvoorhetleven

Vijftien jongeren uit verschillende conflictgebieden en vijftig basisschoolkinderen uit Nederland zullen tijdens de conferentie op 8 oktober een petitie met deze oproep overhandigen aan de voorzitter van de conferentie, de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Kaag.