Gaza: oorlog laat diepe littekens achter

19 december 2024

2407_WCA_GAZA_emergecy_3_DR
Aanhoudende bombardementen en eindeloos geweld maken het leven van kinderen in Gaza al meer dan een jaar lang ondraaglijk. Een nieuw rapport uit Gaza schetst een schrijnend beeld van de mentale impact van oorlog op kinderen en hun families. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Community Training Centre for Crisis Management (CTCCM) met steun van de War Child.

De impact van oorlog

“We hebben de verzorgers van gewonde, alleenstaande en gehandicapte kinderen gesproken om van hen te horen wat de oorlog met de kinderen doet. Wat ze vertelden was verschrikkelijk - maar helaas niet verrassend. Dit onderzoek versterkt wat we al meer dan een jaar lang zien, horen en zelf meemaken. Kinderen zijn getraumatiseerd door deze oorlog en wij moeten ingrijpen,” zegt de woordvoerder en project coördinator van CTCCM in Gaza.

De bevindingen in dit onderzoek zijn stuitend. Zorgverleners melden dat 96% van de kinderen het gevoel heeft dat de dood nabij is. En bijna de helft van de kinderen gelooft zelfs niet dat ze de oorlog zullen overleven. Kinderen hebben slapeloze nachten, zijn constant angstig en leven in wereld waarin geweld normaal is. Sommige kinderen trekken zich terug en anderen reageren met agressie. Maanden van angst, verlies en meedogenloze bombardementen hebben kinderen psychologisch getekend.

“Ze zien huizen instorten, vrienden en familie verdwijnen. Zelfs hun scholen, plekken die veilig horen te zijn, worden vernietigd,” zegt Ernst Suur, directeur War Child Nederland. “De oorlog zit overal – in hun dromen, gedachten, en toekomst.”

“Wat ze vertelden was verschrikkelijk - maar helaas niet verrassend. Dit onderzoek versterkt wat we al meer dan een jaar lang zien, horen en zelf meemaken. Kinderen zijn getraumatiseerd door deze oorlog en wij moeten ingrijpen"
Woordvoerder en project coördinator van CTCCM in Gaza

Kinderen dragen de zwaarste last

De cijfers zijn schrijnend: 88% van de geïnterviewde gezinnen is al meerdere keren op de vlucht geslagen, 21% zelfs zes keer of vaker. Hun leven bestaat uit onzekerheid. Voor velen is er geen lichtpuntje meer.

Nog nooit is een kind een oorlog begonnen. Toch zijn juist kinderen vaak de dupe van bruut oorlogsgeweld. Ze dragen de zwaarste last. De blokkades, bombardementen en onzekerheid raken hen het diepst.

De boodschap is duidelijk. Er moet iets veranderen. Een staakt-het-vuren is geen optie, het is noodzakelijk. Humanitaire hulp moet Gaza bereiken – zonder beperkingen. En de wereld moet deze kinderen zien - niet als cijfers in een rapport, maar als kinderen met hoop en veerkracht. Oorlog mag de toekomst van deze kinderen niet bepalen. Nooit!