Gaza: 1.1 miljoen kinderen groeien op met de rampspoed van oorlog

8 oktober 2024

webheader
De oorlog in Gaza is een van de dodelijkste crises voor kinderen in deze eeuw, met verwoestende gevolgen voor het mentale welzijn en de toekomst van meer dan 1,1 miljoen kinderen. Ondanks de onvermoeibare inzet van onze medewerkers in Gaza is het nauwelijks mogelijk om structurele, effectieve hulp aan deze kinderen te bieden.

Mentale littekens door extreem geweld

De omvang van deze ramp is enorm: tot nu toe zijn er meer dan 41.000 Palestijnen omgekomen, van wie meer dan een derde kinderen zijn. Tienduizenden kinderen zijn wees geworden of zijn gescheiden van hun families. Door het geweld moesten bijna een miljoen kinderen vluchten in de hoop een veilige plek te vinden, een plek die vaak niet bestaat. Voedsel en schoon drinkwater zijn bijna niet verkrijgbaar, omdat Israël beperkte hulp toelaat die lang niet iedereen bereikt. De mentale littekens die een jaar van extreem geweld achterlaat, zijn niet te beschrijven.

Wereldleiders laten kinderen in de steek

"De toewijding en moed van onze collega’s ter plekke zijn onbeschrijfelijk en een voorbeeld voor ons allemaal”, zegt Ernst Suur, directeur van War Child Nederland. “Zij laten ons zien wat we bij wereldleiders missen op het gebied van menselijkheid. Hoe kunnen we 1,1 miljoen kinderen in de steek laten? Daarom blijven wij ons inzetten.”

Tot nu toe hebben we meer dan 161.000 mensen kunnen helpen, waaronder 105.000 kinderen. We leveren voedsel, schoon drinkwater en hygiënekits aan vrouwen en meisjes. Het mentale welzijn van kinderen in Gaza staat centraal in onze hulpverlening; meer dan 15.000 kinderen hebben inmiddels directe mentale gezondheids- en psychosociale ondersteuning ontvangen. We blijven lokale hulpverleners trainen, zodat zij nog meer kinderen kunnen bereiken en bijstaan.

Doordat scholen zijn verwoest of gesloten, missen honderdduizenden kinderen momenteel hun onderwijs. Daarom voorzien we hen van pakketten met schoolspullen en creëren we tijdelijke leerplekken.

“Het is onacceptabel dat onze teams hun leven moeten riskeren om deze hulp te bieden. War Child blijft zich onvermoeibaar inzetten, maar we kunnen de enorme behoeften niet aan als we geen betere toegang en waarborging van de veiligheid voor ons personeel krijgen."
Ernst Suur, directeur War Child Nederland

Wij blijven de internationale gemeenschap oproepen om zich in te zetten om de kinderen en hulpverleners in Gaza te beschermen en een einde te maken aan deze waanzin. Een kind hoort niet thuis in oorlog. NOOIT!