Corona: drie keer zoveel psychosociale steun nodig

28 april 2021

War Child Corona virus pandemic research - effect on children worldwide
Het aantal kinderen in conflictgebieden dat dringend psychosociale steun nodig heeft, is door corona drie keer zo groot geworden. Dat blijkt uit ons onderzoek onder bijna vijfhonderd kinderen in zes landen over de wereld. Het welzijn van deze kwetsbare kinderen gaat door de pandemie verder achteruit. Tijd voor actie!

De combinatie van oorlog en geweld met besmettingsgevaar, lockdowns en andere anti-coronamaatregelen hebben enorme, maar onzichtbare gevolgen voor het welzijn van kinderen. Uit een onderzoeksrapport van War Child en World Vision blijkt dat 57 procent van kinderen in conflictgebieden en 70 procent van alle kinderen op de vlucht dringend psychosociale steun nodig heeft.

Wereldwijde crisis

“Zonder die steun kan een hele generatie kinderen hun leven lang last blijven houden van psychische problemen,” waarschuwt Eamonn Hanson, onderzoeksleider van War Child. “En die steun was vóór de coronapandemie in conflictgebieden al heel beperkt. Als er geen aandacht, financiële steun en actie komen, kan dit de omvang krijgen van een wereldwijde crisis. We weten dat corona overal voor verergering van psychische en sociale problemen zorgt. Maar bij kinderen en families die al moeten leven met de angst en stress van oorlog en geweld komt de klap extra hard aan.”

Watch video

Bekijk het verhaal van Mahmoud (14)

Spelen

Uit het onderzoek blijkt dat één op de acht kinderen altijd ongelukkig en bang is. Die kinderen kunnen tamelijk ernstige of ernstige psychische klachten krijgen, zoals depressies of paniekaanvallen. Dat zijn er veel meer dan voor het uitbreken van de pandemie. Volgens de kinderen komt dat door het sluiten van scholen en de vermindering van hulp, maar ook doordat ze minder kunnen spelen. Voor sommige kinderen betekenen de maatregelen tegen corona dat hun ouders geen geld meer kunnen verdienen en er niet meer genoeg te eten is.

Emotionele steun

Gelukkig krijgt 86 procent van jonge kinderen en 81 procent van de tieners emotionele steun van een familielid of een vriend. Maar van de jonge volwassenen tussen de 19 en 24 jaar heeft maar 40 procent iemand bij wie ze terecht kunnen.
Kinderen en jongeren die moeten leven met oorlog en geweld hebben voor hun welzijn veilige plekken, psychosociale steun en goed onderwijs nodig. War Child heeft sinds het begin van de pandemie de ondersteuning aangepast, zodat de programma’s ondanks de maatregelen tegen corona’s door kunnen gaan. Daarom heeft War Child in 2020 toch 9 procent meer kinderen kunnen bereiken dan het jaar daarvoor.

Vaccinaties

Maar dat alleen, is lang niet genoeg om de problemen aan te pakken. De overheid besteedt gemiddeld tussen de twee en vier procent van het budget voor gezondheidszorg aan geestelijke gezondheid. In conflictgebieden is het budget vaak nihil. Maar ook als het gaat om humanitaire hulp wordt maar 1 procent van het budget voor gezondheidszorg besteed aan geestelijke gezondheid. Voor de psychosociale steun aan alle kinderen in oorlogsgebieden is in totaal meer dan een miljard euro nodig.
Verder is het van levensbelang dat kinderen en families in crisisgebieden snel kunnen worden gevaccineerd. In rijkere landen werd de afgelopen maand één persoon per seconde ingeënt. In de meeste landen waar War Child kinderen steunt, is nog bijna niemand gevaccineerd.

500 kinderen

Het onderzoek van War Child en World Vision is uitgevoerd in de tweede helft van 2020 onder bijna vijfhonderd kinderen in Colombia, de Democratische republiek Congo, Jordanië, Libanon, de bezette Palestijnse gebieden en Zuid-Soedan.
Het onderzoeksrapport The Silent Pandemic laat kinderen en jongeren aan het woord over hun situatie en gevoelens tijdens de pandemie.