Conflict Israël-Gaza: geen veilige plek voor kinderen
19 mei 2021
Onverminderd geweld in Gaza
Al meer dan zestig kinderen zijn omgekomen bij luchtaanvallen en beschietingen in de bezet Palestijns gebieden. Honderden kinderen raakten gewond. In Israël kwamen twee kinderen om door raketaanvallen. Bijna zestigduizend mensen in Gaza – waaronder heel veel kinderen – zijn op de vlucht nadat hun huizen zijn verwoest. Ondanks de toenemende internationale druk gaat het geweld onverminderd door. Maar onze steun aan de kinderen en hun families ook.
Tas met spullen naast je bed
De verhalen zijn hartverscheurend. Kinderen kijken toe hoe gebouwen tot puin worden geschoten. Zij duiken weg voor luide knallen en lawaai. De grond onder hun voeten trilt genadeloos. Hele families in Gaza slapen elke avond – als dat überhaupt al lukt - met hun kleren aan. Naast hun bed staat een tas. Daarin zitten paspoorten, een paar dierbare bezittingen en wat geld. Zij zijn klaar om ieder moment te vluchten.
Laila (15) twijfelde geen moment toen zij hoorde dat haar huis geraakt zou worden. Samen met haar familie vluchtte zij direct uit hun appartementencomplex. “Ik pakte mijn zusje op en rende keihard weg”, vertelt zij. “Het gevoel zo onveilig te zijn en gewond te raken, achtervolgt mij nog steeds. Ik kan het maar niet loslaten.” Voor kinderen als Laila doen we op dit moment alles wat in onze macht ligt, maar we bereiken lang nog niet iedereen.
Al meer dan zestig kinderen zijn omgekomen bij luchtaanvallen en beschietingen in de regio
Foto: OCHA | Mohammad Libed
Ondanks de toenemende internationale druk gaat het geweld onverminderd door
Foto: OCHA | Samar Abu Elouf
Onze noodhulp
Samen met onze lokale partners zorgen wij voor voedsel, bedden, kleding en andere basisbehoeften voor families van wie de huizen zijn vernietigd. Elke vorm van hulp kunnen wij daarbij gebruiken. Tegelijkertijd hebben duizenden Palestijnse families nauwelijks toegang tot COVID-19-vaccins. Daarom stellen we ook nog meer sanitaire en hygiënische producten beschikbaar dan voorheen.
Onze professionele collega’s ter plekke bieden psychosociale steun aan kinderen, jongeren en hun ouders. Dat doen zij in mobiele teams, zodat de kinderen niet naar hen hoeven te komen. Dat is namelijk vaak erg gevaarlijk. Daarnaast werken we nu keihard aan het opzetten van telefonische hulp, zodat we onze psychosociale steun ook op afstand kunnen bieden.
Meer dan veertig scholen in Gaza zijn zwaar beschadigd. Van kinderdagverblijven tot locaties waar jongeren een beroep kunnen leren. War Child is druk bezig met speciale voorzieningen zodat kinderen zo snel mogelijk onderwijs op afstand kunnen volgen.
Meer dan veertig scholen, kinderdagverblijven en jongerencentra in Gaza zijn zwaar beschadigd
Foto: OCHA | Mohammad Libed
In mobiele teams bieden onze collega’s ter plekke psychosociale steun aan kinderen en hun ouders
Foto: OCHA | Mohammad Libed
Stop de gevechten
Het geweld moet zo snel mogelijk stoppen, zodat kinderen en burgers beschermd kunnen worden. De vraag naar onze expertise is hoog op dit moment. “Kinderen in Gaza hebben al vier gewapende conflicten meegemaakt”, vertelt Unni Krishnan, onze Directeur Internationale Noodhulp. “Zij zijn getuige én slachtoffer van zoveel ellende en onrechtvaardigheid. Generaals en politici beginnen misschien een oorlog, maar het zijn uiteindelijk onschuldige kinderen die vechten tegen hun emotionele ervaringen."
War Child zet zich wereldwijd in voor honderdduizenden kinderen die opgroeien in oorlog en geweld. Van bezet Palestijns gebied tot aan Colombia. Wij steunen kinderen in de moeilijkste tijd van hun leven. Samen met hen kijken we vooruit naar hun toekomst. Want een kind hoort niet thuis in oorlog. Nooit. Elke vorm van hulp is daarbij nu keihard nodig voor Laila en al haar leeftijdsgenootjes.