Meer dan 150.000 kinderen gescheiden van hun ouders door oorlogsgeweld

6 juni 2024

Sahid, 9 jaar, uit Gaza
Alleenstaande en van hun familie gescheiden kinderen staan wereldwijd voor enorme uitdagingen. Uit een recentelijk verschenen onderzoek van de UNHCR blijkt dat meer dan 150.000 van hen te maken hebben met de verwoestende gevolgen van conflicten en ontheemding. Deze kwetsbare kinderen, die alleen zijn of van hun familie zijn gescheiden, lopen een groot risico op uitbuiting, misbruik en andere ernstige schendingen van hun rechten.

19.000 alleenstaande Palestijnse kinderen

In conflictgebieden zoals Gaza en Zuid-Soedan is de situatie nijpend voor deze groep. Sinds het begin van de oorlog in Gaza heeft het leven een dramatische wending genomen voor de 2,2 miljoen inwoners. Onder hen zijn naar schatting 19.000 Palestijnse kinderen die gescheiden zijn van hun ouders of helemaal geen familie meer hebben.

Deze kinderen staan bekend als UASC, wat staat voor ‘Unaccompanied and Separated Children’. Het risico op ziekte en hongersnood ligt voortdurend op de loer. Daarnaast hebben deze kinderen niet alleen behoefte aan water, voedsel en medicijnen, maar ook aan dringende mentale eerste hulp om hen door de continue chaos te leiden.

Permanent staakt-het-vuren

De impact van oorlog op kinderen in Gaza is onbeschrijfelijk. Zeker voor kinderen die hun ouders hebben verloren en er vaak helemaal alleen voor staan,” zegt Ernst Suur, directeur van War Child Nederland. “War Child biedt ze bescherming die hun ouders niet meer kunnen bieden. Juist in oorlogssituatie zijn deze kinderen heel kwetsbaar, met het risico op verwaarlozing of misbruik. Kinderen in Gaza reizen vaak helemaal alleen van plaats naar plaats, passeren controleposten, lopen het risico te verhongeren en hebben geen toegang tot bijvoorbeeld voedselvoorraden. War Child roept dan ook op tot een permanent staakt-het-vuren, zodat ze veilig hun werk kunnen doen en toegang kunnen krijgen om deze kinderen te helpen.”

“Tussen het puin zocht ik naar mijn familie. Ik wilde weten of iemand het overleefd had. Maar we konden ze niet vinden: mijn vader niet, mijn moeder niet, niemand."
Sahid (9) uit Gaza
Bekijk video

Het verhaal van Sahid, 9 jaar, uit Gaza

Blijvende schadelijke gevolgen

Scheiding van familieleden is een zeer pijnlijke gebeurtenis die blijvende schadelijke gevolgen heeft voor de ontwikkeling van deze kinderen. Ze lopen een groter risico op verdriet, depressie en eenzaamheid. Hoe langer een kind gescheiden is, hoe meer het blootgesteld wordt aan dergelijk risico's.

Dit onderstreept het cruciale belang van het traceren van deze kinderen en het zo snel mogelijk opsporen van hun ouders en families na de scheiding. In landen of regio’s waar het kan, maakt War Child zich daarom sterk voor het opsporen en herenigen van kinderen met hun familie.

Vergelijkbare situatie in Zuid-Soedan

Eind vorig jaar was meer dan de helft van de nieuwkomers in Zuid-Soedan, die gevlucht waren voor het geweld in buurland Soedan, jonger dan 18. Velen van hen zijn aangekomen zonder ouders of verzorgers. Uit rapporten blijkt dat veel van de kinderen die de grens met Zuid-Soedan bereiken, gescheiden zijn van hun families.

In juli 2023 zijn er meer dan 380 alleenstaande en van hun familie gescheiden kinderen geteld aan de grens en in transitcentra. Deze kinderen lopen ernstige risico's, zoals rekrutering voor gewapende groepen, uithuwelijking op jonge leeftijd en dwangarbeid. Ze hebben hierdoor last van ernstige psychosociale problemen, waaronder angst, stress, en het verlies van hoop op een betere toekomst.

“Het was een heel moeilijke situatie. Maar welke optie had ik? Ik moest me zien te redden. Ik reisde met mijn broer, maar ook met andere alleenstaande kinderen die ik onderweg tegenkwam. Het was mijn taak om hen te beschermen."
Nyakuma (22) uit Zuid-Soedan
Nyakuma, 22 jaar, en Ajou, 14 jaar, uit Zuid-Soedan

Nyakuma (22) en Ajou (14) uit Zuid-Soedan zijn van hun vader gescheiden en zijn hun moeder verloren. Nyakuma zorgt nu voor haar broertje en andere alleenstaande kinderen.

Foto: War Child

Veerkracht is niet oneindig

In zowel Gaza als Zuid-Soedan kunnen kinderen zich moeilijk een toekomst voorstellen zonder oorlog, en hun mentale gezondheid is ernstig aangetast door de voortdurende gewelddadigheden.

War Child werkt hard om deze kinderen te helpen. “We geloven in de veerkracht van kinderen. Maar die is niet oneindig. Het belang van het bieden van mentale noodhulp om kinderen te helpen hun vreselijke ervaringen te verwerken is enorm,” zegt Ernst. “Het is van levensbelang dat deze hulp snel wordt geboden om ernstige mentale problemen op lange termijn te voorkomen.”

War Child blijft zich inzetten

Het verhaal van deze groep kinderen in Gaza en Zuid-Soedan is er een van verdriet en verlies, maar ook van hoop en veerkracht. Met de juiste hulp en ondersteuning kunnen deze kinderen hun trauma's overwinnen en bouwen aan een betere toekomst.

War Child gelooft in deze veerkracht en blijft zich inzetten om kinderen te helpen, ook in de moeilijkste omstandigheden.