Nederland
De huidige situatie
In Nederland leven we gelukkig inmiddels al ruim tachtig jaar in vrede. Dat is iets om volop bij stil te blijven staan, ook omdat we zien dat elders in de wereld deze vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Bij de oprichting in 1995 van War Child hadden we dit nooit kunnen bedenken, maar de realiteit heeft ons ingehaald. Ook dichtbij huis hebben kinderen onze hulp hard nodig

In ons dagelijkse werk met kinderen staat TeamUp centraal

De activiteiten dragen bij aan stabiliteit en structuur voor kinderen en zorgen dat kinderen weer kind kunnen zijn
Het leven van gevluchte kinderen in Nederland
Gevluchte kinderen die in Nederland aankomen hebben vaak veel meegemaakt. Ze hebben huis en haard moeten achterlaten vanwege oorlog en geweld. Vriendjes, vriendinnetjes, speelgoed en knuffels: alles wat zo gewoon voor ze is, is weg. Eenmaal in ons land stopt de onzekerheid en stress niet. Hier moeten kinderen bijvoorbeeld vaak verhuizen en maken zij zich zorgen om familie en vrienden - hier en in hun thuisland. Mogen we blijven? Maak ik hier vrienden? Is Nederlands niet te moeilijk om te leren?
Het zijn allemaal stressfactoren die veel invloed hebben op het welzijn van deze kinderen. In Nederland mogen kinderen dan wel fysiek veilig zijn, inclusief een bed, eten en drinken - maar de emotionele - en sociale behoeften van gevluchte kinderen worden in opvangcentra niet of onvoldoende erkend.
Wat wij doen
De gedachte is simpel: wat we over de hele wereld al jaren doen, kan natuurlijk ook dichtbij huis ingezet worden. In ons dagelijkse werk met kinderen staat TeamUp centraal. We doen dat op tientallen opvanglocaties en nieuwkomersscholen door het hele land.
Wat is TeamUp?
- Een programma met gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten om kinderen sociaal en emotioneel te ondersteunen.
- De activiteiten dragen bij aan stabiliteit en structuur voor kinderen en zorgen dat kinderen weer kind kunnen zijn.
- Het verkleint de kans dat kinderen op lange termijn verdere mentale problemen ontwikkelen.
- Het zorgt ervoor dat kinderen die meer sociaalemotionele ondersteuning nodig hebben, geïdentificeerd en doorverwezen worden naar de juiste instantie.
- Op deze manier zorgen we ervoor dat de veerkracht van kinderen wordt versterkt zodat ze beter leren omgaan met stressfactoren zoals pesten, boosheid en angst.
Naast het direct helpen van gevluchte kinderen richten wij ons in Nederland met name op bewustwording van ons werk. Bovendien zijn wij continu bezig om fondsen te werven, zodat we nog meer kinderen kunnen helpen. Dat doen we door middel van evenementen en acties samen met bedrijven, organisaties, en vele vrienden en vrijwilligers. Onder hen ook een groep ambassadeurs zoals Chef’Special, Vivianne Miedema en Quinty Misiedjan.