Zangeres en actrice Meral Polat: “ik weet op wiens schouders ik sta”

Als actrice en zangeres met een diepgewortelde Turks-Koerdische en Alevitische achtergrond, draagt Meral Polat de geschiedenis van de Dersim-genocide van 1938 met zich mee – een tragedie die ruim dertienduizend mensen het leven kostte. "Ik ben geboren in Amsterdam-West. Ikzelf heb nooit oorlog gekend," zegt ze. "Maar ik voel het in mijn botten. Ik weet op wiens schouders ik sta." In een interview voor War Child vertelt ze hoe onderdrukking—en het verzet ertegen—als een rode draad door haar leven loopt.
Bekijk video

Meral Polat vertelt: "Oorlog is erfelijk"

Als je er niet mag zijn

“Wat doet het met je als mens als je je taal niet mag spreken, je religie niet mag uiten, je een tweederangsburger bent? Mijn vader werd in Turkije als kind elke dag in elkaar geslagen omdat hij Koerdisch was,” vertelt Meral. “Dat echoot na.” Ondanks haar jeugd in Nederland voelde ze altijd het gewicht van haar familieverleden. "Ik weet hoeveel mijn familie heeft moeten inleveren voor mijn vrijheid. Dat maakt mij strijdvaardig.”

Identiteit als verzet

In 2004 studeert Meral af aan de Toneelschool Amsterdam en maakt naam in theater, film en televisie. Voor haar rol in Hollandse Spoor ontvangt ze de prestigieuze Guido de Moor Prijs. Bij het grote publiek is zij bekend van haar rol in de populaire televisieserie De Luizenmoeder. Meral ziet kunst als meer dan entertainment: het is een zoektocht naar identiteit en een stem voor onvertelde verhalen.

“Niet alleen oorlog wordt van generatie op generatie doorgegeven: ook het verzet ertegen, de liedjes, en de gedichten. Wat het hart doorgeeft kun je niet vernietigen."
Zangeres en actrice Meral Polat

Als in 2020 Merals vader overlijdt, ontdekt ze zijn schriften vol poëzie. “Ik wist dat hij af en toe schreef, maar zoveel!?” Veel van zijn teksten zet ze op muziek, waardoor ze niet alleen zijn nalatenschap bewaart, maar ook haar eigen identiteit herontdekt. “Als ik een lied met Koerdische wijsheden zing dat honderden jaren oud is, dan voelt dat als verzet. Als iets doorgeven dat niet mag verdwijnen.”

Meral Polat

Meral: "Ik ben geboren in Amsterdam-West. Ikzelf heb nooit oorlog gekend. Maar ik voel het in mijn botten."

Foto: Deborah van Dam

Een stem voor kinderen in oorlog

Haar activisme en artistieke passie vinden een natuurlijk verlengstuk in haar betrokkenheid bij War Child. "Voor kinderen in oorlog zijn sport, spel, muziek en theater alles. War Child geeft kinderen handvatten om van binnen te verwerken wat er buiten om hen heen gebeurt.”

Bekijk het volledige interview

Wil je meer te weten komen over Merals familiegeschiedenis, haar identiteit en de kracht van kunst als verzet? Bekijk dan haar volledige interview voor War Child.