Fietsvrouwen op wereldreis: met 35 dames naar Vladivostok
Één van de initiatiefnemers, Mareille Konijn: "Samen fietsen staat voorop, maar War Child zit altijd in het wiel."
Foto: Sandra Ruhe
Fietsclub Gaul! is Goed Bezig en komt in actie voor kinderen in oorlog
Foto: Sandra Ruhe
Virtuele wereldreis voor War Child
Met drie dames stond Mareille aan de wieg van ‘Fietsvrouwen op wereldreis’. Een initiatief om virtueel de wereld over te fietsen. Van bestemming naar bestemming. In totaal meldden zich 37 vrouwen die via een speciale app hun kilometers per week registreerden die zij zelf fietsten. “Die kilometers telden we bij elkaar op en zo hebben we een prachtige virtuele reis gemaakt”, legt Mareille uit. “De eerste week zouden we naar Montenegro gaan, maar kwamen we uit in Istanbul. Zoveel kilometers hadden we al gefietst in één week.”
Fantasie prikkelen
De lol zat voornamelijk in het volgen van elkaars kilometers via de app. Maar ook in het onderlinge contact in de speciale Whatsapp-groep waarin het reisverslag kwam dat ze maakten voor de deelneemsters. Het prikkelde de fantasie. “Alsof we echt op vakantie waren. We plaatsten updates over de bergen, het weer en de route. Informatie bij elkaar zoeken en dan wat in elkaar knutselen. Ik vond het geweldig om de route uit te stippelen.”
Op anderhalve meter afstand fietste de groep (virtueel) de wereld rond
Foto: Sandra Ruhe
Heel Azië door
Na Istanbul gingen zij verder over de Zijderoute. “Natuurlijk zijn we onderweg in Irak gestopt om het werk van War Child te bezoeken”, aldus de initiatiefneemster. Na onder meer Afghanistan, Bhutan, India, Wuhan (China) en een stukje Japan kwamen zij virtueel aan in Vladivostok. Zij fietsten daarmee bij elkaar opgeteld 26.500 (!) kilometer in acht weken. En terwijl zij hard doortrapten, steunden vrienden en bekenden deze tocht financieel.
Westerse norm
Dat avontuurlijke zat er bij Mareille tijdens haar studententijd al in. Zij liep stage in Nicaragua om te kijken of ontwikkelingssamenwerking iets voor haar zou zijn. “Maar dat was ‘m niet. Ik vond dat teveel de Westerse norm opleggen aan een ander. Die houding spreekt mij niet aan. Dat zie ik bij War Child juist helemaal niet. War Child investeert in de toekomst van kinderen. Prachtig.”
Tijdens hun virtuele reis bezocht de groep o.a. Afghanistan, Bhutan, India, China en Vladivostok
Foto: Sandra Ruhe
Samen haalden de fietsvrouwen een prachtig bedrag op voor kinderen in oorlog
Foto: Sandra Ruhe
Vrienden van War Child
“Wij zijn als Gaul! al jaren vrienden van War Child, om het zo maar te noemen”, vertelt Mareille. Zij heeft binnen de fietsclub ook een eigen vrouwengroepje: de Gele Sokken. “Daarmee organiseren wij steeds nieuwe activiteiten voor War Child. Zo willen wij kinderen hun dromen teruggeven.”
Ook Goed Bezig zijn? Kom in actie!
Mareille en haar mede-fietsvrouwen zijn #goedbezig. Ben jij geïnspireerd geraakt door hun bijzondere initiatief? Kom dan ook in actie op een manier die bij jou past. Vraag je vrienden, familie en collega’s jou te steunen. Want alleen sámen halen we de oorlog uit een kind.