Van vluchteling tot voetbalheld: het indrukwekkende verhaal van Gibril Sankoh

Gibril Sankoh wordt geboren in Freetown, Sierra Leone. “Ik was een vrolijk kind, altijd blij als ik kon voetballen,” vertelt hij. Aan zijn onbezorgde jeugd komt abrupt een einde als in 1999 een burgeroorlog uitbreekt. “Opeens stonden de rebellen in onze straat. Overal vlogen kogels. Twee van mijn vrienden werden door de rebellen geronseld als kindsoldaat.” In een wanhoopsdaad brengt Gibrils vader hem naar de haven. Met niets meer dan de kleren aan zijn lijf vertrekt de vijftienjarige Gibril op een vrachtschip naar Rotterdam—weg van alles wat hem dierbaar is.
Bekijk video

Gibril Sankoh vertelt: "Oorlog is erfelijk"

Alleen op zee

Op de boot praat Gibril met niemand. Hij denkt aan zijn moeder, broertjes en zus. Aan zijn vader, die hij bij hun afscheid voor het eerst zag huilen. Wat zou er met hen gebeuren nu hij weg is? Herinneringen aan afgehakte ledematen, rondvliegende kogels en gewapende kinderen laten hem niet los.

Na vier weken op zee komt Gibril, middenin de winter, aan in Rotterdam. “Ik wist niet waar ik was en waar ik naartoe ging.” Hij wordt opgevangen in een asielzoekerscentrum in Ter Apel. Gibril voelt zich er eenzaam. Twee jaar gaan voorbij voordat contact durft te zoeken met zijn familie. “Ik was bang dat er niemand meer over was. Toen mijn nichtje opnam, begonnen ze allemaal te huilen en schreeuwen.” Zijn moeder leeft nog, maar terugkeren is te gevaarlijk.

Publiekslieveling

Gibril verhuist naar een kleiner asielzoekerscentrum, waar hij zijn passie voor voetbal terugvindt. Bij de lokale voetbalclub De Kennemers valt zijn talent op. Al snel wordt hij gescout door Telstar en later FC Groningen. Daar speelt hij ruim 150 wedstrijden in de Eredivisie en groeit uit tot een publiekslieveling.

“Twee jaar lang durfde ik niet naar huis te bellen, omdat ik bang was dat er niemand meer over was."
Gibril Sankoh uit Sierra Leone
Gibril Sankoh

Gibril: "Oorlog verdwijnt nooit uit je gedachten. Als je dat meemaakt, draag je dat je hele leven met je mee."

Foto: Deborah van Dam

Samen het verleden achterlaten

Na zijn voetbalcarrière volgt Gibril een opleiding tot pedagogisch medewerker, en gaat aan de slag bij een zorginstelling waar hij mensen met psychische problemen helpt. Het werk geeft hem voldoening, en hij gebruikt zijn ervaringen om anderen te inspireren en steun te bieden. "Oorlog verdwijnt nooit uit je gedachten," benadrukt hij. "Als je dat meemaakt, draag je dat je hele leven met je mee. De herinneringen blijven, maar met sport en spel kun je kinderen weer laten lachen. Zo help je hun het verleden beetje bij beetje achter zich te laten.”

Bekijk de volledige aflevering

Wil je meer horen over Gibrils' indrukwekkende verhaal? Bekijk dan de volledige aflevering en laat je inspireren.