Bezette Palestijnse gebieden
De huidige situatie
Het geweld in het Midden-Oosten neemt momenteel grote vormen aan, waaronder in de bezette Palestijnse gebieden. De Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem vormen samen deze bezette Palestijnse gebieden. In totaal wonen daar zo’n 5.5 miljoen mensen. Zij hebben allemaal – zonder uitzondering - dringend hulp nodig.
Het leven van kinderen in Gaza
Alleen al in de Gazastrook wonen naar schatting 1.1 miljoen kinderen. Dat is bijna de helft van de bevolking. Opgroeien in deze gebieden staat gelijk aan angst, onrust en grote risico’s. Geen enkel kind is er veilig, overleven is wat nu centraal staat. Ieder kind heeft nu behoefte aan een vorm van mentale steun. Want wat is hun dagelijkse realiteit?
- Dodelijke aanvallen, geweld ligt overal op de loer
- Honger en ziektes vanwege de blokkades
- Vermist of vermoord: het verlies van familie en vrienden
- Mentale problemen als angst, depressies en wantrouwen
- Op de vlucht, maar waar naar toe?
- Weinig tot geen onderwijs: een onzekere toekomst wacht
Voor kinderen in de bezette Palestijnse gebieden gloort er geen licht aan het einde van de donkere tunnel. Veel van hen lijden in stilte, soms al jarenlang. Daar moet verandering in komen, en dat kan.
Wat wij doen
We zijn inmiddels al bijna twintig jaar actief op verschillende locaties in de bezette Palestijnse gebieden. Hier bundelen we onze krachten met lokale experts. En ook al zijn de omstandigheden zwaar, we werken onvermoeibaar door. Elk jaar neemt het aantal kinderen dat aan onze programma’s meedoet toe. Gemakkelijk is het niet, maar gelukkig boeken we wel zichtbare resultaten. Te midden van de ellende zien we toch kinderen opbloeien. Dat doen we op uiteenlopende manieren:
- Noodhulp: bestaande uit de basisbehoeften en mentale eerste hulp, onze TeamUp-methode en steun aan ouders en verzorgers. We leren hen om te gaan met traumatische ervaringen, stress en angst.
- Samen met internationale en lokale organisaties maken wij ons sterk voor de rechten van Palestijnse kinderen en jongeren, waaronder die in gevangenschap.
- Speciale programma’s voor meisjes en vrouwen: laat je stem horen en besluit mee.
- Veilig in de schoolbanken: zonder zorgen naar school, inclusief psychosociale steun.
- En waar nodig verwijzen we kinderen door naar nog meer gespecialiseerde hulp.
Bij dit alles ligt de focus op het kind, maar nemen we ook altijd zoveel mogelijk de omgeving mee: ouders, verzorgers, familie, leerkrachten en de gemeenschap. Zo hebben we simpelweg de meeste impact.