Samen stappen zetten
“De afgelopen jaren hebben wij EASE in Libanon uitgerold en de effectiviteit ervan onderzocht. De feedback van kinderen en hun gemeenschappen is zeer positief. Aan de hand van onze onderzoeksresultaten scherpen wij het EASE-programma nu verder aan.”
Professor Mark Jordans, Onderzoeksdirecteur bij War Child
Wil je meer weten over het belang van mentale gezondheidszorg voor kinderen in conflictgebieden? Lees hoe langdurige en intense stress het kinderbrein aantast
Hardnekkige problemen
- Voor veel kinderen in conflictgebieden is kwalitatieve geestelijke gezondheidszorg buiten handbereik.
- Deze kloof is extra groot in arme gebieden: hier heeft zo'n 90% van hen geen toegang tot psychosociale steun. In conflictgebieden is hun aantal nóg hoger.
- Zonder goede en tijdige zorg lopen jongeren het risico op langdurige geestelijke gezondheidsproblemen.
Omgaan met emoties
EASE is een psychologische methode die groepen jongeren bewezen strategieën aanleert om hun emoties te reguleren. Het programma bestaat uit zeven groepssessies voor adolescenten en drie sessies voor zorgverleners. Ons doel is om kinderen in staat te stellen hun emoties te begrijpen, stress onder controle te krijgen, en problemen op te lossen.
Wil je meer te weten komen over de achtergrond en doelen van EASE? Bezoek de Engelstalige website van het Mental Health Innovation Network hier
Relevant én haalbaar
Voordat wij ergens aan de slag gaan, kijken wij eerst welke hulp er nodig is en hoe deze het beste uitgevoerd kan worden. Zo zorgen wij ervoor dat EASE inspeelt op de lokale behoeften - en aansluit bij de culturele context van jongeren. Lees hierover meer in het Engels. Tijdens onze eerst pilot in Libanon bleek het EASE-programma een groot succes.
Onze partners
De ontwikkeling van EASE wordt aangevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Als onderdeel van het 'STRENGTHS consortium' van de Europese Unie evalueren wij het inzetten van geestelijke gezondheidsprogramma's voor adolescenten door niet-specialistische zorgverleners in acht verschillende landen.
Meer informatie over de STRENGTHS-alliantie vind je hier
Landen
Wij evalueren de EASE-methode in Libanon als onderdeel van het STRENGTHS-consortium. Tegelijkertijd onderzoeken wij het programma met partnerorganisaties in Tanzania, Pakistan en Jordanië.
Onderzoeksagenda
Vermindert EASE het psychosociale leed van kinderen en jongeren? Om dit onomstotelijk aan te kunnen tonen, doen wij op dit moment grootschalig onderzoek. De bevindingen hiervan zullen de basis vormen voor een bredere implementatie van het EASE-programma.
Zo zorgen wij ervoor dat ons werk, werkt
Om er zeker van te zijn dat onze aanpak kinderen in conflictgebieden helpt grip te krijgen op hun toekomst, onderzoeken wij zorgvuldig al onze programma’s. Zo bouwen wij aan het 'War Child Zorgsysteem': een combinatie van wetenschappelijk onderbouwde methoden die psychosociale steun, bescherming en onderwijs combineren om het welzijn van kinderen te verbeteren. EASE is één van de wetenschappelijk onderbouwde methoden binnen ons zorgsysteem.